Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik de aankoop van een auto na een jaar nog terugdraaien?

Vraag gesteld door op 5 oktober 2020

In juli 2019 heb ik een Mazda CX5 op LPG gekocht. Bij deze auto kreeg ik 6 maanden Bovag garantie en Mazda service bij pech. Tijdens recent onderhoud ben ik er via de receptie van de garage achter gekomen dat Mazda in principe geen LPG ondersteunt omdat dit schadelijk is voor de sky-active motoren, bij de onderhoudsplannen in de systemen van Mazda is dan ook geen optie voor onderhoud bij een LPG installatie. Sterker nog: de Mazda garantie vervalt op het moment dat een LPG installatie wordt ingebouwd en zelfs Mazda service zou niet meer van toepassing zijn (ze vonden het al vreemd dat ik nog service had). In de praktijk zijn er kennelijk al heel wat sky-active motoren stuk gegaan door LPG gebruik (Mazda heeft hier in het verleden wel mee geexperimenteerd). Alle risico's ten aanzien van gevolgschade door LPG ligt hierdoor bij de eigenaar.

Mijns inziens had de verkoper van de Mazda garage dit moeten vermelden bij verkoop van deze auto en ben ik bij aanschaf van de auto door hem misleid omdat hij niet alle relevante informatie heeft gedeeld. De auto was nieuw door hen geleverd en altijd bij hen in onderhoud geweest. Deze informatie had mijn keuze voor aanschaf wel degelijk beinvloed.

Ik begrijp dat ik de aanschafprijs niet kan terugvorderen aangezien ik gewoon een jaar en 30.000 km met deze auto heb gereden. Wat ik graag wil weten is of ik, gezien de recent ontvangen informatie van de verkoper, kan verlangen om deze auto terug te nemen en te vervangen voor een vergelijkbaar model met vergelijkbare km's maar zonder LPG?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In juli 2019 heeft u een Mazda CX5 op LPG gekocht bij de Mazda dealer, met 6 maanden Bovag garantie en Mazda service. Tijdens onderhoud vertelde de receptionist dat Mazda in principe geen LPG ondersteunt omdat dit schadelijk is voor de sky-active motoren. Er is dan ook geen optie voor onderhoud bij een LPG installatie en ook vervalt de Mazda garantie op het moment dat een LPG installatie wordt ingebouwd. Dat zou betekenen dat eventuele gevolgschade door LPG bij de eigenaar ligt.

U bent van mening dat u een andere keuze zou hebben gemaakt als de verkoper u dit had verteld. Uw vraag is of u van de verkoper kan verlangen dat hij de auto terugneemt en u een vergelijkbaar model levert zonder LPG.

Dwaling

Er is sprake van dwaling als een overeenkomst wordt gesloten op basis van verkeerde informatie. Deze informatie moet zo belangrijk zijn dat als de koper het had geweten, hij de koop niet zou hebben gesloten. Er is sprake van dwaling als de verkoper zwijgt over iets wat hij had moeten vertellen. Dat is de mededelingsplicht. Één van de gevolgen van dwaling is dat de verkoper de auto terug moet nemen en de verkoopprijs aan u terug moet betalen.

Conclusie

Dat u geen aanspraak kunt maken op service en garantie van Mazda en dat LPG schadelijk kan zijn voor de sky-active motor is mijns inziens belangrijke informatie die de verkoper had moeten vertellen. Hij had hierin een mededelingsplicht. 

Nu u deze informatie heeft gekregen, kunt u terug naar de verkoper en een beroep doen op dwaling. Bij vernietiging van de koop moet wel rekening worden gehouden met de door u gereden kilometers. 

Meer informatie over dwaling en een stappenplan vindt u op onze website.