Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag ik met een Duits export kenteken met verzekering van Duitsland naar mijn huisadres in Nederland rijden?

Vraag gesteld door johnbeckers op 26 december 2016

Hallo,

Ik heb een auto in Duitsland gekocht en wil hem importeren naar Nederland met een export kenteken. Er zijn verschillende tegenstrijdige antwoorden. Mijn vraag is mag ik hiermee naar huis rijden in Nederland, zonder problemen hier is geen antwoord op te krijgen via RDW, belastingdienst of douane.

Alvast bedankt!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u met een Duits export kenteken in Nederland mag rijden.

Duits export kenteken in Nederland 
Tegenwoordig wel, zolang dat kenteken nog geldig is of met een maximale duur van 14 dagen. U moet online via de Belastingdienst een ontheffing daarvoor aanvragen. Wanneer u een zogenoemde vrijstelling bij kort gebruik auto of motor in Nederland aanvraagt, mag u dus tijdelijk legaal met dit kenteken in Nederland rijden. De hele procedure, spelregels en de melding vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik kunt u regelen via deze pagina.

 


***

 

 

 

Reactie van Castellum:
Het is niet de pagina van de RDW maar van de Belastingdienst.
de vrijstelling gaat namelijk over de aangifte voor de MRB en BPM

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:
Dank voor dit bericht. U heeft gelijk, de vrijstelling is een fiscale aangelegenheid. De hyperlink naar de pagina werkte inmiddels ook niet meer. Het antwoord is aagepast met een werkende link naar de Belastingdienst.

 


***

 

 

 

Reactie van P3t3r:
Hoi Jos,

Wat versta je onder een "geldig Duits kenteken"? Een exportkenteken is toch niet te herleiden naar een auto of persoon? Geeft dat dan toch nog problemen?

Alvast bedankt. 

 


***

 

 

 

Reactie van Leo Ruijgrok:
U vraagt of een exportkenteken herleid kan worden naar een persoon.

Een exportkenteken staat op naam van de eigenaar en ook het VIN staat hierop vermeld zodat eigenaar en auto gekoppeld zijn aan dit kenteken.
Ook moet er natuurlijk een verzekering op dit kenteken worden afgesloten waardoor de eigenaar te achterhalen is.

 


***

 

 

 

Reactie van Wim C:
Eén van de voorwaarden om vrijstelling BPM en MRB te vragen is:'Het kenteken van de auto waarvoor u vrijstelling vraagt moet op grond van de Wegenverkeerswet in Nederland mogen rijden. Informatie hierover kunt u inwinnen bij de politie. De politie is telefonisch bereikbaar via 0900-8844 (vanuit het buitenland: +31 34 35 78 844).'
Bij navraag bij dit telefoonnummer blijkt dat een Duits exportkenteken niet aan deze voorwaarde voldoet. Aanvullend een tijdelijk Nederlands kenteken (van RDW) is dus nodig.