Een steile helling oprijden met een automaat op de snelweg

Vraag gesteld door H.A. Bos op 28 mei 2022

Ik ben in het bezit van een Nissan Note Dig-S 98 CTV Connection Edition. Vermogen: 98 pk / 72 KW. Transmissie zonder flippers / zonder plussen en minnen. Automaat heeft een stand L (geschikt voor bergachtig terrein)

Op de snelweg rijd ik cruise controle snelheid 110 km/uur. Er volgt een lange, steile klim. De cruise-controle valt uit. De auto accelereert te weinig.

Hoe rijd ik vloeiend de helling op en wanneer mag ik overschakelen naar de L-stand? (staat niet in instructieboekje)

Merk: nissan Note
Type: Dig-S 98 CTV Connection Edition
Bouwjaar: 2016
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 98

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U merkt dat uw auto vermogen tekort komt wanneer u op een steile helling rijdt.

Wanneer u met de auto in een omgeving rijdt waar regelmatig veel vermogen van de motor gevraagd wordt is het verstandig om de versnellingsbak een stapje terug te laten doen. Zodoende zorgt u voor een hoger toerental waarbij de auto veel meer trekkracht heeft. Zie hiervoor de informatie op onze pagina: Op vakantie met de auto in de bergen? Alles wat hier omschreven staat geldt ook wanneer u zonder caravan op pad bent.

Tot zover de algemene informatie. Bij uw auto specifiek geldt dat u altijd tijdens het rijden naar L mag en kunt schakelen. De auto zal dan iets terug schakelen waardoor het toerental oploopt en makkelijker de snelheid vastgehouden wordt. Ik zou u dan ook aanraden om zodra u voelt dat u trekkracht tekort komt de selectiehandel in L te zetten. Hiervoor hoeft de auto niet eerst stil te staan.