Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kentekenplaat bij fietsendrager

Vraag gesteld door op 13 juli 2021

Door de fietsendrager zit de fiets voor het kenteken, dus ik heb een extra kentekenplaat nodig. Maar mag ik die - een beetje netjes- aan de fiets vastmaken met een elastiek en wat boorgaatjes, of zijn daar officiële eisen voor behalve zichtbaarheid?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een fietsendrager die mét fiets de kentekenplaat van de auto deels afdekt. U vraagt of u de witte kentekenplaat aan de fiets mag bevestigen óf dat daar formele eisen voor zijn.

Wat betreft de afleesbaarheid van de kentekenplaat op de auto moeten de letters en cijfers volledig zichtbaar zijn op een afstand van 20,00 m vóór dan wel achter het midden van de personenauto. Ik voeg er voor de volledigheid nog aan toe dat lichten en retroreflectoren, voor zover het lichtdoorlatend gedeelte betreft, ten hoogste 25% afgeschermd mogen zijn. Dus mogelijk is het probleem tweeledig.

Ik heb geen beeld om welke fietsendrager het gaat. Maar vermoedelijk een die op de trekhaak geplaatst wordt die meestal allemaal wel een lichtbalk hebben met een kentekenplaathouder. Maar ik vermoed dat het hier gaat om een z.g.n. knikarm fietsendrager waar dit allemaal ontbreekt. Dan is daar een lichtbalk met kentekenplaathouder de uitgelezen oplossing voor, die u deugdelijk aan de drager of fietsen kunt bevestigen. De verlichtingsstekker kunt u in de stekkerdoos van de trekhaak steken. Dan heeft u helemaal op orde. Gaat het hier om een ander soort drager en zijn de achterlichten niet afgedekt, dan zou u kunnen volstaan met slechts alleen een witte plaat die u gerust aan de fiets mag vastmaken. Maar moet wel deugdelijk en goed afleesbaar zijn. Overdag is dat geen probleem maar rijdt u met de fietsendrager óók in het donker, dan mist u feitelijk de kentekenplaatverlichting. Dan is de eerder genoemde lichtbalk toch weer noodzakelijk om aan de eis te voldoen van een goed afleesbare kentekenplaat.