1.2 PureTech motor

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 maart 2021

Ik verneem wisselende berichten over deze motor van de peugeot 5008, enerzijds betrouwbaar, anderszijds problemen met slijpsel van distributiesnaar/ketting met problemen als gevolg en een melding van code oranje op autointernational
ik vind de 5008 wel een fraai model en zoek een occasion maximaal 2018 oud
wat zijn uw bevindingen over deze motor, is in de loop van jaren de motor verbeterd en is hij sterk genoeg voor de 5008
ik lees namelijk over de 1.6 THP ook problemen

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of een 5008 vanaf 2018 wel aan te bevelen is in verband met wisselende verhalen over de 1.2 PureTech motor.

Problemen met de distributie van de 1.2 PureTech motoren blijken helaas wel vaker voor te komen. Omdat de riem in de (spat)olie draait, is gebruik van de juiste motorolie (norm PSA B71 2312) cruciaal. Maar ook met de juiste olie kan de distributieriem schade oplopen. Hier is een kwaliteitsverbeteringsactie bij de dealers voor geweest. Het is dus wel zaak om na te gaan of dit ook voor uw 5008 van toepassing is en of deze is uitgevoerd.

De THP motor heeft zeker niet de meest betrouwbare reputatie. Maar er zijn toch duidelijke signalen dat bij de introductie van de e-THP motor in 2014, de laatste technische plooien wel zijn gladgestreken op dat gebied.

Zowel de 1.2 PureTech als de 1.6 e-THP motor hebben directe brandstofinjectie en die zijn gevoelig voor inwendige vervuiling, in het onderhoud wordt daar preventief op ingespeeld. Echter is niet uit te sluiten dat dit verschijnsel tóch terug kan komen wanneer de auto vooral voor korte ritjes wordt ingezet bij met name lage toerentallen. U kunt wel zo nu en dan in een hoger toerengebied rijden om dit tegen te gaan. Dat hoeft niet permanent maar bij gelegenheid kunt u op die manier wel anticiperen op het gevaar van motorvervuiling. Het tanken van premium brandstof kan ook een positieve bijdrage leveren.

Van de huidige benzinegeneratie met de 1.2 PureTech en de viercilinder1.6 PureTech valt het lastig te voorspellen of alle motorische steken nu definitief verleden tijd zijn. Een aankoop met bij voorkeur minimaal 6 maanden Bovag garantie is wel altijd een aanbeveling.