Repatriëren oldtimer

Vraag gesteld door R. van Beurden op 04 december 2020

Ik heb een Anwb wegenwacht verzekering voor de auto met een europadekking en ben in het bezit van een volvo 142 uit 1970en heb een oldtimer verzekering via een andere verzekering. Als ik naar mijn zusje in duitsland onderweg met pech of schade kom te staan ,word mijn auto dan wel gerepatrieerd als dit nodig zou zijn. Het gaat mij er om dat ik wanneer niet gerepatrieerd wordt betaal voor een europadekking wat dan zinloos zou zijn en dan beter een nederlanddekking kan nemen
 

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een klassieke Volvo uit 1970 en u vraagt zich af of deze bij pech in het buitenland wel gerepatrieerd wordt.

Als het economisch verantwoord is zal een auto worden gerepatrieerd. De afstand speelt daarin een grote rol, maar natuurlijk ook hoe zwaar de auto beschadigd of defect is geraakt. Een oldtimer komt in de praktijk vaak terug, zeker als die in goede staat is. Als er geen taxatierapport is, zal op basis van bijvoorbeeld foto's de staat globaal worden beoordeeld. Met een nog representatief taxatierapport zal dat de meest betrouwbare indicatie zijn om te bepalen of repatriëring economisch verantwoord is.

Repatriëring gebeurt meestal met een verzameltransport, dus niet individueel per sleepwagen. Daardoor vallen de kosten vaak lager uit, wat weer gunstig kan zijn voor de beoordeling, mocht het een twijfelgeval zijn.

Als een auto geen economische waarde meer heeft, maar wel emotionele, dan is een repatriëring op eigen kosten bespreekbaar.