Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto te water

Vraag gesteld door S.P. Benjamin op 26 november 2020

Ik heb de rubriek gelezen wat je moet doen als je auto te water gaat. U zegt dat raam moet worden ingeslagen met lifehammer
Mijn vraag is: Moet je eerst wachten tot de auto volledig onder water is om de handelingen te verrichten, of kan je direct daarmee beginnen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U reageert op een artikel over auto te water in de Kampioen van december 2020.

Er staat onder het kopje 'Dit moet je doen' (blz) 45 "Doe een zijraam open of sla het in met een lifehammer". Daarmee wordt bedoeld dat u éérst de ramen op de gebruikelijke manier probeert te openen. Pas als dat niet meer lukt komt de lifehammer er aan te pas. Op dezelfde pagina wordt dat nog omschreven door Joost van Heukelom van Stichting Auto te Water: "Maak het raam open. Als dat niet lukt, sla het kapot, en klim er zo snel mogelijk uit." Het is dus zeker niet de bedoeling dat u wacht tot de auto van binnen ook vol water staat. Het zijn kostbare seconden, u en eventuele andere inzittenden moeten zo snel mogelijk de auto uit. Ook kunt u onder water niet genoeg kracht en snelheid maken met de hamer, door de weerstand van het water. Wachten is dus het laatste wat u moet doen.

Het is ook van belang dat de lifehammer onder handbereik ligt, ook als de auto op de kop ligt. Een lifehammer moet altijd goed bevestigd zijn in de auto anders wordt het bij een aanrijding een gevaarlijk projectiel. Ook moet het door de klap die een auto kan maken op het water op zijn plek blijven zitten, zodat hij binnen handbereik blijft.

Als u de lifehammer gebruikt, sla dan dichtbij de hoek van een raam. In het midden van het raam zal het glas minder snel breken. Een alternatief voor een hamer is een apparaatje met een springveer, zoals de compacte ResQMe. Die past aan de sleutelbos of kan aan de zonneklep worden bevestigd. Een pinnetje in het apparaat tikt op duwkracht de ruit in. Daardoor is het gemakkelijker een ruit kapot te breken als de auto ook van binnen onder water staat, omdat er geen 'slagsnelheid' nodig is. 

Draag te allen tijde de veiligheidsgordel. Bij het ontsnappen uit een te water geraakte auto kan het misschien een obstakel zijn, maar zonder de gordel kan de klap op het water ervoor zorgen dat u niet meer bij machte bent om de auto op eigen kracht te verlaten.