Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bepalen afschrijving auto

Vraag gesteld door gbrandriet op 12 april 2018

Ik vraag mij af hoe u de afschrijving van een auto bepaald. En dan heb ik het niet over belasting, verzekering of benzinekosten maar de vage kosten zoals reparatie, bouwjaren, kilometers per jaar. Dat verschilt toch per auto. Hebt u ergens gegevens en neemt u daar het gemiddelde van?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

Ik vraag dit omdat ik zit te denken om mijn volgende auto via private lease aan te schaffen. Daarvoor wil ik weten wat mijn auto per maand kost. Alleen met het invullen van de berekening zit ik mee. Mijn auto heeft bouwjaar 2008. Aangeschaft 2011. Km stand aanschaf ca. 100000. Bedrag ca. 12.000 (na inruil). Kenteken 38-zf-sv. Nissan Qashqai 2.0 Tekna premium uitvoering. Mijn vraag is wat mijn auto nu nog waard is en wat deze per maand kost. Dan kan ik vergelijken met het bedrag dat ik per maand ga betalen als ik ga leasen. Ik zit te denken aan een auto met hoge zit, 1.2 of 1.4 inhoud 1.2 of 1.4. Automaat.



***

Reactie van Menno Neeteson:

In onze autoberekening kunt u een overzicht krijgen van de totale te verwachten autokosten. Deze totale kosten bestaan uit vaste en variabele afschrijving, mrb, verzekering, een post diversen (bv lidmaatschap wegenwacht en een lakstift) en dan de kosten voor ROB (reparaties, onderhoud en banden. De vaste afschrijving is de waardevermindering door het ouder worden. De variabele afschrijving is de waardevermindering door de hogere kilometerstand.

Voor alle kostenposten hebben wij modellen ontwikkeld om dat, op auto niveau, in te schatten of te berekenen. Zo'n model schat dan een te verwachten restwaarde in bij inruil aan het eind van de (voorgenomen) gebruiksduur. De afschrijving vinden we dan door de aanschafprijs te verminderen met deze restwaarde.

Ook de redelijkerwijs te verwachten kosten voor reparaties, onderhoud en banden worden bepaald op basis van door ons ontwikkelde modellen. Zo'n model kent per auto de onderhoudsvoorschriften (en bijbehorende kosten). Verder is de te verwachten levensduur van elk mogelijk onderdeel in kaart gebracht. Zo staat er bijvoorbeeld dat een dynamo na 150.000 km gereviseerd moet worden (mits de auto ouder is dan 8 jaar). Die revisiekosten zijn dan in het model opgenomen. In de berekening worden deze kosten meegenomen als de auto aan de voorwaarden voldoet, in dit voorbeeld ouder dan 8 jaar en meer dan 150.000 km.

Voor banden werkt het op soortgelijke wijze. Van elke auto kennen wij de bandenmaat. Aan die maat hangt een gemiddelde bandenprijs en, per auto, een gemiddelde te verwachten levensduur van die band, bijvoorbeeld 40.000 km. Het model gaat er dan vanuit dat elke 40.000 km een set van 4 banden nodig is en die kosten worden opgenomen.

In het programma op de site https://www.anwb.nl/auto/autokosten#/autokosten kunt u via de knop / link "Toon basisgegevens" inzien op basis van welke gegevens wij de berekening hebben uitgevoerd.







***

Reactie van gbrandriet:

Ok bedankt voor de info. Hier kan ik wel wat mee..



***

Reactie van Menno Neeteson:

Wat uw auto nu nog waard is kunt u zien op de Koerslijst;
https://www.anwb.nl/auto/koerslijst#/kenteken

Voor de vraag wat uw auto per maand eigenlijk kost kunt is er de Autokostenbegroting;

https://www.anwb.nl/auto/autokosten#/kenteken


Op basis van uw informatie denk ik dat u momenteel 300 tot 350 euro per maand kwijt bent, exclusief brandstof. Als u langer met deze auto doorrijdt zullen de kosten voor reparaties, banden en onderhoud iets toenemen terwijl de afschrijving wat zal dalen. Per saldo denken we dat u met deze auto ook de komende jaren ongeveer 300 tot 350 per maand kwijt bent (exclusief brandstof).