Hoe kan ik mijn tol in Portugal achteraf betalen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 juli 2019

Gister op tolweg in Portugal gereden met alleen elektronische registratie. Hoe kan ik mijn boete ontlopen en als nog betalen?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of en hoe u het Portugese tolgeld alsnog kunt betalen en de boete ontlopen.

Op onze pagina Tol in Portugal staat de volgende info;

  • Op een aantal snelwegen (zonder tolpoorten) kan de tol uitsluitend elektronisch betaald worden. De trajecten worden aangekondigd met de aanduiding Electronic toll only of Portagem electronica bij de oprit. Op tolwegen van Brisa kan ook elektronisch betaald worden. Er zijn verschillende betaalmogelijkheden. We hebben hieronder 5 mogelijkheden op een rijtje gezet.
  • Achteraf betalen voor gebruik van deze toltrajecten is alleen mogelijk voor auto's met een Portugees kenteken (bijvoorbeeld huurauto's). Betalen kan dan binnen vijf dagen in een zogenoemde 'payshop', op het postkantoor of via pagamentodeportagens.pt. Op deze website staat aangeven welke tolmaatschappijen zijn aangesloten. Voor een aantal van trajecten  https://www.pagamentodeportagens.pt/PPP_Portal/Infractions.jsf is het ook mogelijk tol voor auto's met buitenlands kenteken achteraf te betalen om zo een eventuele boete te ontlopen.
  • Wie geen tol betaalt via een van de elektronische mogelijkheden, riskeert een boete van tienmaal het toltarief. De boete bedraagt minimaal € 25 en wordt gestuurd naar je thuisadres.