Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

12 kinderboerderijen door heel Nederland

Ravottende lammetjes, stoeiende geitjes en spelende kinderen op kinderboerderijen kan al het jonge grut z’n energie kwijt. In elke provincie zijn ze te vinden en de meeste hebben niet alleen ook een speeltuin, maar ook aandacht voor de natuur, binnen en buiten de gebaande paden. Vaak zijn kinderboerderijen gratis, voor sommige heb je een ticket nodig en anderen vragen een kleine bijdrage.

1. Kinderboerderij Dondertman

Holten, Overijssel

Deze kinderboerderij heeft heel veel dieren. Van Schotse Hooglangers, alpaca's, schildpadden en wallaby's tot kippen, varkens, geiten, schapen, paarden, ezels, vogels, konijnen en cavia’s. In de knuffelwei kun je de schapen en geiten aaien. In Cato's Knuffelhuis kunnen kinderen onder toezicht de jonge konijnen en cavia's aaien. Er is niet alleen van alles te beleven, maar ook van alles te spelen bij Kinderboerderij Dondertman. Er is een ruim opgezette speeltuin met speelelementen voor diverse leeftijden. Favoriet is de uitdagende skelterbaan en voor de kleinsten is er een draaimolen. Het  “Natuurlijk spelen parcours ” biedt wat meer uitdaging voor de oudere kids! Zit het weer even tegen?  In de speelkelder kunnen kinderen zich vermaken  met megablokken of met klauteren en glijden in de speelstructuur.

2. Avonturenboerderij Molenwaard

Groot-Ammers, Zuid-Holland

Lammetjes de fles geven, knuffelen met paarden, helpen met dieren voeren en gluren in de bijenkasten, veilig vanachter het glas: Molenwaard is een echte avonturenboerderij. Naast konijnen, ezels, varkens, kippen en heel veel andere dieren zijn er ook een moestuin, speelplein en trekkerbaan. Het nostalgische boerenleven maak je van dichtbij mee. In het huisje ‘Net als vroeger’ zie je hoe mensen vroeger leefden en bij het water zet de schipper je met plezier over naar de andere kant, terwijl hij verhalen over vroeger vertelt. Loop over het blotevoetenpad of over het voelbord (voor wie niet van vieze voeten houdt), klim in de boomhut uit de televisieserie van Fien & Teun, stap in een fruitkistje in de boomgaard en wandel door de vlindertuin.

1. Kinderboerderij Stadspark

Groningen, Groningen

Vrijheid, blijheid op het grote terrein van Kinderboerderij Stadspark: hier kun je vrij rondlopen tussen de meeste dieren. Of lopen de boerderijdieren lekker vrij rond tussen de mensen? Je kunt ze dus van héél dichtbij zien: de kippen, geiten, koeien, paarden, varkens, pauwen en cavia’s. De ezels staan op een apart veld – die willen nog weleens het brutaaltje uithangen. Er zijn herten in het hertenkamp en er is een kudde Schotse hooglanders. In het voorjaar is een bezoekje extra spannend en speciaal voor je kind: dan kunnen ze zien hoe piepkleine kuikentjes uit het ei onder de warme broedlamp kruipen. Het Stadspark heeft ook een terras, een grote speeltuin met speelhuisjes, schommels en glijbanen en door het park kun je een wandeling maken langs negentien verschillende soorten bomen – van bijenboom tot zomereik.

3. De Naturij

Drachten, Friesland

Kinderboerderij, speeltuin én natuurbelevingspark: De Naturij is een feestelijk dagje uit in de buitenlucht. In de Bokkenbistro kun je met nieuwsgierige geitjes knuffelen en in de Naturijnen Burght springen de konijntjes om de kinderen heen. De Afrikaanse stekelvarkens zijn ook een bezienswaardigheid – maar niet om te aaien. Heel anders, maar ook heel leuk, is het speelbos. Je kunt er van de kabelbaan, het kabouterpad bewandelen of het blotevoetenpad volgen dat uitkomt bij de paarden. In de speeltuin, of beter gezegd in het enorme outdoorspeelpark, heeft de zandbak een piratenschip en vanuit de 8 meter hoge klimtoren overzie je de hele speeltuin. Komt nog bij: in De Naturij ligt ook een verkeerstuin met een geasfalteerd parcours voor skelters, een spartelbad, indoorspeelhal, midgetgolfbaan én een reptielenhuis met leguanen, slangen en baardagamen. Minstens een volle dag zoet.

4. Naoberhoeve

Erica, Drenthe

De rijke schare aan boerderijdieren op de Noaberhoeve bestaat uit geiten, pony’s, (heide)schapen, herten, kippen, konijnen, cavia’s en kalkoenhennen. De verzorgers mag je alles vragen over de dieren. In het voorjaar mag je in overleg met de beheerder de pasgeboren lammetjes en geitjes aaien en knuffelen. Hebben de kleintjes nog energie over? Tijdens een ritje op de traptrekker kunnen ze daar wel wat van kwijt – en anders wel tijdens een speurtocht of in de speeltuin. Misschien heeft de boer nog een klusje waar ze mee kunnen helpen, vragen kan altijd. Kinderen (4 t/m 14 jaar) die het boerenwerk écht graag willen leren, kunnen zich opgeven voor een cursus. Twee keer anderhalf uur leren ze voer klaar maken, hokken en pleinen schoonmaken, hooi aanvullen en de dieren goed observeren.
 

5. Kinderboerderij Cantecleer

Kampen, Overijssel

Spelend leren over dieren, de natuur en het eten op je bord: Kinderboerderij Cantecleer heeft alles in huis voor een leuk en leerzaam uitje. Er zijn natuurlijk typische boerderijdieren zoals geiten, varkens (met modderbad), alpaca’s, ezels en kippen, maar ook een bijenstal en een hertenkamp horen bij deze boerderij. Minsten even bijzonder zijn de Dahomey-dwergrunderen die hier rondlopen. Dit Afrikaanse ras is een van de kleinste runderrassen ter wereld. De stieren worden zo’n 90 tot 100 centimeter hoog, de vaarzen zelfs maar 80 tot 90 centimeter – een goed knuffelmaatje. De speeltuin is zo veel mogelijk gemaakt van natuurlijke materialen, met onder meer een pomp en speelhutten. In het achterhuis van de boerderij is een hooizolder waar kinderen lekker kunnen ravotten.

6. Dorpsboerderij

Dronten, Flevoland

Kinderboerderij, theehuis en bierbrouwerij, dat vat Dorpsboerderij Dronten prima samen. Er leeft hier van alles: van geiten, schapen en paarden tot cavia’s, ratten en konijnen. Dat levert het nodige jonge spul op in de lente. Er is dan een schaapscheerdag en er zijn aaimiddagen. De boerderij is een werk- en leefplek voor mensen met een beperking die leren dieren verzorgen, haardhout kloven en gasten thee en zelfgemaakte taart serveren in theehuis ’t Praghthuys. Zelf leren bierbrouwen? Dat kan naast de boerderij, bij Brouwerij Praght. Voor een rondleiding of bierproeverij draait de buurman ook z’n hand niet om.

Tip: genoeg geaaid en bier geproefd? In het nabijgelegen Wisentbos, het dorpsbos aan de rand van Dronten, is het fijn wandelen. Je spot er een reigerkolonie en in de bosvijver zwemmen vaak futen en meerkoeten voorbij.

7. Griftsteede

Utrecht, Utrecht

Bezig zijn in de natuur of met je handen in de aarde wroeten. Dat kan bij Stadsboerderij De Griftsteede, midden in het Griftpark in het bruisende hart van de stad Utrecht. In de educatieve tuin leer je hoe zorgvuldig om te gaan met de bodem, het water, de oogst en de natuur. Wie niet bang is voor modderige tenen, kan over het blotevoetenpad door de stadstuin slingeren. Kinderen genieten van de brutale geiten, lammetjes, de koeien en aanmodderende varkens. De speeltuin telt 25 speeltoestellen, waaronder schommels, klimrekken en glijbanen. En een pierenbadje. Gek op honing? Met een beetje geluk is er op het moment van je bezoek verse honing verkrijgbaar, uit eigen bijenstal. En anders vast wel een kakelvers eitje.

8. Het Diereneiland

Amsterdam, Noord-Holland

Kleine geitjes, schapen, konijnen en allerhande pluimvee: het is een vrolijke beestenboel op Het Diereneiland. De kinderboerderij ligt op een heus schiereiland, een beetje verstopt in de zuidwesthoek van de flatwijk Molenwijk in Amsterdam-Noord. De buurtbewoners namen het initiatief tot deze boerderij. Het begon ooit met een paar konijnenhokken naast een flat, nu is de plek uitgegroeid tot een prachtige, groene kinderboerderij, inclusief natuurspeeltuin met toezicht en speelbegeleiding. Daar kan worden geschommeld, geklommen en gekliederd op de waterspeelplek. Het waterorgel staat er om muziek mee te maken. Er zijn wisselende workshops en activiteiten, van vogelhuisjes bouwen tot ponyrijden.


10. Kinderboerderij Cantecleerhoeve

Clinge, Zeeland

Ravotten in de speeltuin, een ijsje eten op het terras en natuurlijk veel verschillende soorten dieren bewonderen, van pony’s en geitjes tot cavia’s, ezels, eenden, indrukwekkend gevederde kippen en een haan. De cliënten van zorginstelling Tragel zorgen met liefde en toewijding voor de dieren van de Cantecleerhoeve, ze houden de stallen en tuinen netjes en ze bedienen de gasten in de horeca. De kinderboerderij ligt in het Zeeuwse dorp Clinge dat wordt doorsneden door de Nederlands-Belgische rijksgrens, met aan Belgische zijde het dorp De Klinge.

Tip: Het is een mooie omgeving om te wandelen en fietsen dankzij de Clingse en Steense bossen, meerdere kreekrestanten – zoals Kleine Kreek, Rotte Kreek en De Moerschans – en de Clingepolder. Daar bevinden zich meerdere wielen (een soort poelen).

11. Kinderboerderij De Bossche Hoeve

Den Bosch, Noord-Brabant

In Brabant ligt een groene wandeloase tussen snelweg en stad, met schapen, geiten, zwijntjes, damherten, ezels, konijnen, pauwen en pluimvee in verschillende weides. Kinderboerderij De Bossche Hoeve draagt het keurmerk Diervriendelijke kinderboerderij. Dierenwelzijn staat bovenaan en jonge dieren mogen hier oud worden. Kinderen leren in de kruidentuin en pluktuin hoe het is om je eigen kruiden en groenten en fruit te kweken. Ook zijn er insectenhotels, is er een vlindertuin en zijn er wadi’s aangelegd ter regulering van overtollig water. Lange tijd is geld ingezameld voor een uitbreiding met duurzame speeltoestellen. Daarom kun je een wedstrijdje fonteinfietsen: er wordt gemeten wie het hardste fietst en wie de hoogste energieopbrengst heeft. Met de aanleg van zonnepanelen wil de boerderij ook nog de eerste duurzame-energieopwekkende speelboerderij worden van Nederland.

12. Kinderboerderij Schutterspark

Brunssum, Limburg

Een complete ark van Noach loopt er rond op Kinderboerderij Schutterspark: geiten, konijnen, varkens, herten, ezels, pony’s, alpaca’s, wallaby’s, schildpadden en zelfs baardagamen en een slang. En dan hebben we het gevogelte nog niet genoemd, want ook papegaaien, pauwen, ganzen en fazanten zijn van de partij. Behalve al het dierenspul zijn er een speeltuin, picknickplaatsen en een terras. Schutterspark doet dienst als zorgboerderij – een groep cliënten helpt mee met de dieren en het onderhoud op de boerderij. Ook is er een educatief element aanwezig: kinderen kunnen op een kunstgeit leren melken. Rond de feestdagen wordt zelfs een ranjakoe van stal gehaald, waar ranja uit kan worden gemolken – ter lering ende vermaak.

Tickets voor een dagje uit met korting 

Vind hier je tickets voor de leukste dagjes uit van Nederland met ledenvoordeel of korting.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.