ANWB Eems-Oldambtroute

Nederland, Groningen, Noordbroek

De Eems-Oldambtroute voert door het Oldambt, het gebied langs de Eems en de Dollard dat door grootschalige open polders wordt gekenmerkt. Aan de kust ligt Delfzijl, de grootste havenstad van Noord-Nederland, en meer landinwaarts Slochteren, kern van het gaswinningsgebied. In het verleden drukte herenboeren hun stempel op het land. Dat is nog steeds te zien aan de villa-achtige boerderijen.

Let op: deze autoroute voert deels over lokale wegen die ook door fietsers (en wandelaars) worden gebruikt. Geef elkaar de ruimte en pas je snelheid aan, dan kan iedereen van zijn tochtje genieten.

Er zijn twee mogelijkheden om de route te rijden.

1. Met de routebeschrijving (zie hieronder) en een bijrijder

Print de routebeschrijving van deze autoroute uit en neem deze mee.

Let op: in verband met de verkeersveiligheid is deze optie alleen geschikt voor het rijden van de route met een bijrijder die de route leest!

2. Met de gpx

De veiligste en handigste manier om deze autoroute te rijden is door gebruik te maken van een navigatieapparaat in de auto: met gesproken aanwijzingen en een ondersteuning van de dynamische kaart op het apparaat. Heb je een navigatieapparaat? Download dan de gpx en upload deze in jouw navigatieapparaat. Hoe je dat doet verschilt per merk en apparaat. Je kunt het beste kijken op de site van het betreffende merk voor een handleiding en/of voor de gegevens van de support-afdeling (als je er niet uitkomt!). Bijvoorbeeld: Garmin of TomTom.

N.B. Heb je een TomTom dan kun je ook gebruik maken van de ANWB autoroutes in de TomTom Roadtrips. Klik op ‘Laat je inspireren’ en selecteer daarin onder ‘gemaakt door’ en ‘partners’ de ‘ANWB’. Kies een route, klik op ‘personaliseer in my drive’ en klik onderaan de routebeschrijving op ‘synchroniseer deze route als een track op mijn systemen’.

 

Snellaadpunten langs de route:

  • Maxem Plein de Vennen, De Vennen 146, Delfzijl, Maxem Energy Solutions B.V.

Let op: Gebruik de routebeschrijving alleen als je met een bijrijder op pad gaat en nooit als je zelf rijdt!

Startpunt: Scheemderweg, Noordbroek (parkeerplaatsje bij de N33).

  1. Rij vanaf de parkeerplaats LA de Scheemderweg op, van het viaduct af dus. Nadat je over de snelweg bent gereden ga je in Scheemda op de kruising met een voorrangsweg RD (Molenstraat) en aan het eind van de weg bij de Chinees RA. Ga bij ‘Slijterij De Haven’ LA en meteen RA, voor de Jumbo langs. Waar het plein ophoudt ga je LA (Hogeweg) en ga je met de bocht mee naar rechts (Stationsstraat). Rij de brug over en vervolg Stationsstraat. Na ca. 1,5 km ga je met de bocht mee naar rechts en dan met de bocht mee naar links, richting A7. Net buiten Scheemda ga je RA, richting Heiligerlee.
  2. Neem in Heiligerlee de 1e weg LA, Provincialeweg vervolgen. In Winschoten de weg volgen tot de molen; daar op rotonde de 2e afslag RA nemen (Nassaustraat). Neem op de volgende rotonde de 2e afslag RA, met de Jumbo aan je linkerhand. Op de volgende rotonde neem je de 3e afslag RA, richting Blijham, en op de volgende rotonde de 2e afslag RA (rechtdoor dus). Net buiten Winschoten ga je op de rotonde de 2e afslag RA, over de blauw-witte brug en op de rotonde neem je de 2e afslag RA, richting Beerta. Ga in Beerta bij de kerk LA (Veenweg) en neem in Finsterwolde bij de rotonde de 1e afslag RA (Molenstreek). Op de splitsing bij de richtingwijzer links aanhouden, richting Oostwold (Kromme Elleboog). In Oostwold met bocht mee naar rechts rijden (Klinkerstraat) en bij de richtingwijzer LA, richting Midwolda.
  3. Rij door Midwolda, hou net buiten het dorp rechts aan en ga bij het verkeerslicht RD, hou het tankstation (Esso) aan je linkerhand. Rij 4 km over een rechte weg (Zijdwende) en ga aan het eind RA en aan het eind weer RA (Hoofdweg West). Na 1,3 km ga je aan het eind van de weg LA en over de brug meteen RA, Nieuwolda in. Hou aan het einde van de weg rechts aan, over de brug. Rij door Nieuwolda-Oost en hou op de driesprong met de richtingwijzer links aan (A E Weg). Rij door Woldendorp en ga buiten het dorp RA richting Termunten.
  4. Rij door Baamsum en Termunten. In Termunterzijl rij je over de oude sluis (‘zijl/ziel’) en langs de bushalte rechtdoor (Schepperbuurt). In Borgsweer volg je de bocht naar rechts (Valgenweg) naar links, langs de zeedijk. Sla aan het eind van de weg rechts af (Oosterhorn). Volg de weg naar links, over de brug en meteen RA, kanaal aan je rechterhand. Bij de richtingwijzer sla je RA richting Weiwerd en rij je door Weiwerd. Sla buiten het dorpje RA en ga de brug over. Neem op de rotonde de 2e afslag RA. In Delfzijl volg je de lange bocht naar links (Stationsweg) en langs NS station.
  5. Ga voorbij het Politiebureau RA (Kon. Julianalaan). Hou bij het winkelcentrumpje rechts aan (Jachtlaan) en neem op de rotonde de 2e afslag RA (Jachtlaan). Ga voor tankstation (Gulf) LA. Volg de bocht naar links en daarna de bocht naar rechts en neem in Appingedam op de rotonde de 3e afslag RA. Rij over de brug en neem op de volgende rotonde de 1e afslag RA, met het busstation aan de rechterhand. Volg de bocht naar links (aan je rechterhand ligt het centrum).
  6. Rij over de Wooldweg zuidwaarts. Ga buiten Appingedam de brug over en op de rotonde de 1e afslag RA. Rij op de kruising RD (Damsterweg). Ga in Steendam over de brug en na 300 m op driesprong RA (Roegeweg). Na 4 km in Hellum ga je RA (Hoofdweg). Rij langs het kerkje met de witte toren en rij in Schildwolde bij de vrijstaande kerktoren RD (Hoofdweg).
  7. Hou in Slochteren bij de richtingwijzer links aan en ga bij de volgende driesprong met de richtingwijzer RD, richting Noordbroek. Na 3,1 km op driesprong links aanhouden (Slochterweg). 2,2 km verder in Noordbroek aan het eind van de weg RA slaan. Op de kruising met de voorrangsweg LA slaan (Scheemderstraat, later Scheemderweg). Rij onder het viaduct door en 400 m verder ben je weer bij het beginpunt van de route.

Winschoten is gebouwd op een natuurlijke hoogte in het landschap en werd door de overstromingen van de middeleeuwen ongemoeid gelaten. Mede door de gunstige ligging aan het riviertje de Rensel was Winschoten al vroeg een centrum van handel en nijverheid. Nadat de plaats in 1825 onder koning Willem I stadsrechten verkreeg ontwikkelde het zich tot het centrum van het Oldambt. De vrijstaande toren van de Nederlands-hervormde kerk (41 m hoog) is in de zomermaanden te beklimmen. De meeste klokken van het carillon zijn gegoten in Heiligerlee. Het Rosarium is te vinden in het stadspark. Van juli tot en met september staan hier meer dan 300 rozensoorten in bloei. Bij elk rozenbed worden de naam van de roos en de kweker vermeld. In de zomermaanden zijn in het Rosarium op zondagochtend koffieconcerten (gratis toegankelijk). Museum Stoomgemaal is een van de laatste gemalen die nog worden aangedreven door een stoommachine (Oostereinde 4, informatie over openingstijden 0579-425070). Tussen Beerta en Finsterwolde ligt De Tjamme, 200 ha bos en moerasland, waar Schotse hooglanders grazen. Vanuit Finsterwolde is natuurgebied De Dollard te bereiken.

Midwolda is een typisch Oldambtster dorp met grote boerenhofsteden langs de Hoofdweg en daartussen arbeidershuisjes. In de Ennema-borg zijn een galerie en een restaurant gevestigd. Het landschapspark kent natuurbeheer met tarpanpaarden. Nieuwolda ontstond als dochternederzetting van Midwolda toen in de 17e eeuw de Dollard werd ingepolderd. Het dorp ligt idyllisch aan het Termunterzijldiep. Midwolda heeft een Kinderwagenmuseum (Hoofdweg-West 25, open: op afspraak 0596-541941).

Het wierdendorp Termunten en de garnalenhaven Termunterzijl liggen tegen elkaar aan. Het haventje kwam door de veenkoloniale scheepvaart tot bloei en werd in die tijd het Golden Zieltje genoemd, wat gouden sluis betekent. De sluis en de sluisbrug uit 1725 zijn de moeite waard. De borstwering is versierd met de wapens van de sluisvesters. Richting Termunten ligt het boezemgemaal (1930). De Punt van Reide, de landtong die ten oosten van Termunterzijl uitsteekt in de Dollard, is een natuurreservaat met vele vogels.

De havenplaats Delfzijl werd in de 13e eeuw gesticht door monniken, die hier in de rivier drie sluizen bouwden. Het recreatiepark Muzeeaquarium herbergt een maritiem museum en zeeaquarium (Zeebadweg 7, open: dag. 10-16.30 uur).

Op de hoek van de Rijksweg en het Jaagpad staat een beeld van commissaris Maigret, de hoofdpersoon uit de gelijknamige romans van de Franse schrijver Simenon, die in 1929 in Delfzijl de eerste van zijn serie schreef.

 

Al in de vroege middeleeuwen was Appingedam een belangrijke zeehaven. Het kreeg stadsrechten in 1327 en was in de omgeving lang de enige stad die het machtige Groningen kon weerstaan. Appingedam heeft een sfeervol historisch centrum. De hangende keukens die aan de achterzijde van de huizen boven het water uitsteken, zijn beroemd. Bij de verbouwing van de oorspronkelijke pakhuizen tot woonhuizen heeft men om plaats te maken voor keukens deze ongebruikelijke oplossing gekozen. Langs het Damsterdiep ligt in het hartje van de stad een ruime jachthaven. Museum Stad Appingedam (Wijkstraat 25). Aan het centrale plein aan de Wijkstraat vind je het Raadhuis (1630), de gerestaureerde Oude Rechtbank (nu VVV) en de ro-maans-gotische Nicolaikerk met muurschilderingen, herenbanken en een Hintz-orgel.

Slochteren is bekend om zijn aardgas en om de prachtige Fraeylemaborg. De door een dubbele gracht omgeven borg werd in de middeleeuwen gesticht als steenhuis. In 1780 werd het steenhuis gerenoveerd in neoclassicistische stijl en in de 19e eeuw werd de van oorsprong barokke tuin gedeeltelijk heringericht volgens de romantische Engelse landschapsstijl. Er zijn slingerende waterpartijen, fraaie bosschages en monumentale bomen. Het interieur van de borg bevat fraaie stijlkamers. Boven de tafel in de keuken hangt een groene bol die door de schitteringen van het weerkaatsende zon heksen bij de borg weg moest houden (Hoofdweg 30-32).

Scheemda is een mooi landbouwdorp. De gotische kerk uit 1515 heeft een losstaande toren, het kerkgebouw aan de overzijde van de weg heeft trapgevels.

In Heiligerlee is in 1568 een van de bekendste veldslagen van de 80-jarige oorlog gevoerd. Het monument herinnert aan Adolf van Nassau, een van de broers van Willem van Oranje die tijdens de strijd sneuvelde. Museum Slag bij Heiligerlee (Provincialeweg 55). Klokkengieterijmuseum (Provincialeweg 46).