Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco onderhoud: dit moet je weten

Waarom goed onderhoud niet alleen in de zomer belangrijk is

Tips voor onderhoud aan je airco in de winter: het lijkt misschien een beetje vreemd. Toch is airco onderhoud ook in koude en natte jaargetijden heel belangrijk. Maar hoe moet je eigenlijk omgaan met de airconditioning van je auto? Vergt die veel onderhoud, hoe gaat dat in zijn werk en wat zijn de kosten van een onderhoudsbeurt?


Het hele jaar de airco gebruiken

Denk je aan airco, dan denk je waarschijnlijk aan warmte. Maar in de herfst en de winter is de airco van je auto juist een handig hulpmiddel tegen beslagen ruiten. Zet de airco even aan in de recirculatiestand en je ruiten zijn binnen een paar minuten niet meer beslagen. 

Het is sowieso slim om de airco het hele jaar door regelmatig even aan te zetten. Dit houdt het systeem ‘fit’; als je de airco lange tijd niet gebruikt, verdwijnt het koudemiddel langzaam uit de installatie en dat kan voor schade zorgen. De circulatie van het koelmiddel verzorgt namelijk ook de smering van de compressor. Kortom: door je accu af en toe even aan te zetten, voorkom je lekkages en daarmee onnodige reparatiekosten.

Welk onderhoud heeft je airco nodig?

Met alleen je airco af en toe even aan zetten ben je er nog niet; er is ook ander onderhoud nodig:

  • Het is verstandig je airco elk jaar te laten nakijken en om het jaar te laten bijvullen. In de regel is meer onderhoud door de vakman niet vaker nodig dan eens in de vijf jaar.
  • Laat regelmatig de interieur-/pollenfilters vervangen, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van een grote beurt.
  • Voor het onderhoud maakt het niet uit of je de airco veel of juist heel weinig gebruikt. Met regelmatig onderhoud voorkom je dat de airconditioning stuk gaat. Een airco repareren of vervangen is namelijk een dure aangelegenheid.
  • Het koudemiddel moet regelmatig worden aangevuld; een drooglopende airco gaat zeker stuk. Een slecht werkende airco heeft bovendien een negatief effect op het brandstofverbruik.

Airco bijvullen: kan ik dat zelf?

Daar kunnen we kort over zijn: nee. Zelf je airco bijvullen is niet toegestaan; dit moet gedaan worden door een erkend bedrijf. De airco in je auto is namelijk een gesloten systeem dat onder druk staat. 

Wat kost een servicebeurt?

Voor een jaarlijkse beurt betaal je zo'n € 150. Voor dat geld wordt de airco nagekeken en bijgevuld.

Een aircocheck is veel goedkoper; die kost maar een paar tientjes of is zelfs helemaal gratis. Daarbij wordt er echter alleen naar de airco gekeken; er wordt niets bijgevuld.

Hulp nodig? De Wegenwacht staat klaar

Koud en nat weer betekent niet alleen beslagen ramen, maar ook dat de kans op pech toeneemt. Met 900 wegenwachten is de beste pechhulp gelukkig altijd dichtbij. Heb je nog geen Wegenwacht pakket? 

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? Vooral 's winters komt dit veel voor. Denk bijvoorbeeld aan start- en accuproblemen, of een bevroren slot of handrem. 

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.