Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is het nut van een kentekencheck?

Vier redenen om dit te doen als je een tweedehands auto gaat kopen

Als je een tweedehands auto op het oog hebt, wil je daar natuurlijk zo veel mogelijk over weten. Een kentekencheck helpt je daarbij. Op basis van het kenteken valt namelijk aardig wat informatie te achterhalen over de historie van een auto. En dat geeft je meer zekerheid bij de aanschaf van een occasion. We vertellen je er meer over.

Wat is een kentekencheck?

Een kentekencheck is – zoals de naam al zegt – een check die je doet op basis van het kenteken van een auto. Het kenteken bevat een schat aan informatie, zoals de onderhoudsgeschiedenis, eigendomsgeschiedenis en technische specificaties. Onder andere op de website van het RDW kun je een kentekencheck doen. 

Waarom een kentekencheck?

Je vraagt je misschien af waarom je een kentekencheck zou moeten overwegen bij de aanschaf van een tweedehands auto. Hier zijn enkele belangrijke redenen:

1. Bescherming tegen fraude en oplichting

Een van de belangrijkste aspecten van een kentekencheck is dat het zaken aan het licht brengt die anders verborgen blijven. Bijvoorbeeld of de auto gestolen is, een teruggedraaide kilometerstand heeft, of betrokken is geweest bij een ongeval. Zo beschermt een kentekencheck je dus tegen mogelijke fraude en oplichting.

2. Inzicht in de onderhoudsgeschiedenis

Een tweedehands auto kan er aan de buitenkant fantastisch uitzien, maar als je geen auto-expert bent, is het moeilijk om in te schatten of het onder de motorkap ook goed zit. Een kentekencheck geeft je toegang tot de onderhoudsgeschiedenis van de auto, waardoor je een beter beeld krijgt van de algehele conditie van het voertuig. Op basis van een kentekencheck zie je bijvoorbeeld of de distributieriem in het verleden is vervangen, of wanneer de laatste APK-keuring heeft plaatsgevonden. 

3. Informatie over de achtergrond van de auto

Met een kentekencheck zie je bijvoorbeeld of de auto origineel in Nederland op kenteken is gezet of is geïmporteerd. Is het een origineel Nederlandse auto, dan weet je meteen hoeveel eigenaren deze in de afgelopen negen jaar heeft gehad. Hoe meer eigenaren, hoe kritischer je mag kijken.

4. Waardebepaling van de auto

Een kentekencheck kan je ook helpen bij het bepalen van een eerlijke prijs voor de auto. Met de informatie die je verzamelt, kun je een betere inschatting maken van wat de auto waard is en dit gebruiken tijdens het onderhandelen. Hiervoor kun je trouwens ook gebruik maken van de ANWB koerslijst. 

Hoe doe je een kentekencheck?

Op de website van de RDW kun je een standaard kentekencheck doen. Die biedt je veel technische gegevens, zoals gewicht, cilinderinhoud en de uitstoot van de motor. Je ziet wanneer het kenteken voor het laatst is overgeschreven en wat de eerste toelating in Nederland was. Dat laatste is handig voor het geval de auto eerst een Duits, Belgisch of anders buitenlands kenteken had.

Je kunt ook bij steeds meer commerciële partijen een kentekencheck doen die meer informatie biedt. In het geval van, bijvoorbeeld, de Finnik kentekencheck is de basisinformatie gratis. Tegen betaling kun je de restwaarde, de tellerstand, de aanwezige opties en bepaalde statistieken opvragen. Dat kost je misschien een paar euro, maar kan je wel voor een miskoop behoeden. Let wel: deze informatie is lang niet altijd compleet. Alleen schade die bij verzekeraars is gemeld, komt naar voren. Bij tweedehands importauto’s is bovendien vaak alleen het Nederlandse deel zichtbaar.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.