Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto kiezen: Merk, model, motor, uitvoering en opties

Auto kiezen: opties kunnen de verkoopwaarde beïnvloeden

Welke auto past bij mij? Die vraag beantwoord je niet door alleen het het merk en het model te bepalen. Want welke motor kies je vervolgens en welke uitvoering? En dan is er nog een lijst opties. In de goede uitvoering en voorzien van de juiste opties blijft je nieuwe auto langer waardevast.

Auto kiezen: merk en model

Heb je voorkeur voor een bepaald merk? Bijvoorbeeld vanwege de lange garantietermijn, goede ervaringen met de dealer of goede ervaringen van familie/kennissen?

  • Zoek dan in de AutoKiesHulp binnen het merk (bij 'Specifieke wensen') een model dat bij je wensen past.
  • Is het merk niet het belangrijkste criterium, kies dan in de AutoKiesHulp op andere criteria zoals veiligheid, brandstofverbruik, energielabel, extra hoge instap of ruimte voor kinderzitjes. De auto's die aan je eisen voldoen rollen er dan vanzelf uit.

Auto kiezen: motor en uitvoering

Bij elk model kan je kiezen uit een reeks motorisaties en uitrustingsniveaus.

  • Motoren: Je kunt kiezen voor benzine of diesel, maar vaak ook uit een hele serie motoren. Van klein en zuinig, tot krachtig maar dorstig.
  • Uitrustingsniveaus: Behalve de voordeligste basisuitvoering zijn er meestal nog verschillende luxere varianten. Veel automerken hebben een 'configurator' op hun website. Daarmee kan je de diverse keuzemogelijkheden vergelijken en zie je meteen wat het allemaal gaat kosten.

Auto kiezen: opties verbeteren de restwaarde

Extra’s op de auto helpen soms bij het weer verkopen van je auto. Ze verhogen de waarde en maken de auto aantrekkelijker. Houd hier bij de aankoop al rekening mee! Hieronder hebben we de vijf meest waardevolle en -vaste opties op een rijtje gezet.

  1. Metallic lak. Bij voorkeur wel in een neutrale kleur.
  2. Airconditioning of - beter nog - een uitbreiding naar climate control (=volautomatsiche airco).
  3. Automatische versnellingsbak. Dit geldt zeker voor het luxueuzere segment.
  4. Lederen bekleding, mits die af-fabriek geleverd is.
  5. Derde zitrij (zevenpersoons uitvoering) bij MPV's.

Ook accessoire pakketten met een relatief lage aanschafwaarde - bijvoorbeeld een combinatie van airco/lichtmetaal en fabrieksnavigatie onder de duizend euro - kunnen nog voor wat extra restwaarde zorgen. Let bij het kiezen van opties wel op of er geen nadelen aan zitten. In dat geval moet je zo'n keuze echt alleen voor je eigen plezier maken. Een schuifdak is natuurlijk heerlijk, maar kost vaak wel wat hoofdruimte.

Geen nieuwe auto kopen?

De vraag welke auto je gaat kopen blijft niet per sé beperkt tot een nieuwe auto. Je kunt ook kiezen voor een tweedehands auto. Zo'n occasion is goedkoper in aanschaf maar je zit wel vast aan hoe de auto door de vorige eigenaar is samengesteld. En hij is uiteraard al eerder gebruikt dus hij kan gebruikssporen hebben en je moet uitzoeken of hij altijd goed onderhouden is.

Heb je geen zin in de rompslomp van het zoeken naar de juiste occasion dan kun je ook overwegen om een occasion te private leasen. In dat geval betaal je een vast maandbedrag waarbij alle kosten zijn gedekt, behalve die van de brandstof.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Andere auto kopen? 

Kies je voor een nieuwe of gebruikte? De ANWB helpt je kiezen en adviseert bij het het kopen.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.