Provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting

Provincie heft belasting op je auto

Wist je dat je via je autobelasting aan de provincie betaalt? Provincies innen in totaal 1,5 miljard euro aan autobelasting; ongeveer 20% van hun inkomsten. Dat gaat via de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Provincies kunnen deze inkomsten vrij besteden. Het geld gaat dus niet alleen naar wegen, maar ook naar andere zaken. De provinciale politiek bepaalt hoeveel geld er wordt opgehaald en waar het aan wordt besteed. 

Ontwikkeling provinciale opcenten in 2021

In 2021 blijft in zeven van de twaalf provincies het tarief gelijk. Autobezitters in deze provincies betalen iets meer wegenbelasting door een verhoging van het Rijkstarief met 1,6 % inflatiecorrectie. Onderstaand overzicht laat per provincie het percentage provinciale opcenten zien en welke provincies de opcenten in 2021 verhogen.

Provinciale opcenten

2021

2020

Groningen

93,3%

91,8%

Friesland

87,0%

 

Drenthe

92,0%

 

Overijssel

79,9%

 

Flevoland

81,4%

80,6%

Gelderland

89,5%

87,2%

Utrecht

74,9%

73,6%

Noord-Holland

67,9%

 

Zuid-Holland

90,4%

 

Zeeland

89,1%

 

Noord-Brabant

78,4%

78,0%

Limburg

77,9%

 


Wat vindt de ANWB?

De ANWB vindt dat de opbrengsten van provinciale opcenten besteed moeten worden aan mobiliteit. Een verhoging van de opcenten moet altijd gekoppeld zijn aan extra investeringen in bijvoorbeeld wegen, fietspaden of treinen. De provincies moeten de automobilisten duidelijk inzicht geven in de opbrengst en besteding van de opcenten. Op wat langere termijn wil de ANWB dat de opcenten afgeschaft worden. Desgewenst kan dit gecompenseerd worden via het Provinciefonds of het introduceren van een andere provinciale belasting.
Veel gestelde vragen over de provinciale opcenten (FAQ’s) 

Reageer

We zijn benieuwd wat jij van deze provinciebelasting vindt. Vertel het ons hieronder.
Je kunt inloggen met je ANWB-inlogaccount of je Facebook account.