Provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting

Provincie heft belasting op je auto

Wist je dat je via je autobelasting aan de provincie betaalt? Provincies innen in totaal 1,5 miljard euro aan autobelasting; ongeveer 20% van hun inkomsten. Dat gaat via de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Provincies kunnen deze inkomsten vrij besteden. Het geld gaat dus niet alleen naar wegen, maar ook naar andere zaken. De provinciale politiek bepaalt hoeveel geld er wordt opgehaald en waar het aan wordt besteed.

Provinciale opcenten dalen of blijven gelijk 

De meeste provincies houden hun wegenbelasting de komende jaren gelijk of laten het dalen. De grootste dalers zijn Friesland en Zuid-Holland. Friese automobilisten met een middenklasse auto betalen 65 tot 80 euro minder, in Zuid-Holland is dat 4 tot 12 euro.

Vijf provincies houden hun opcenten de komende jaren gelijk: Limburg, Utrecht, Overijssel, Noord-Brabant en Noord-Holland. Noord-Holland en Utrecht, momenteel de goedkoopste provincies, trekken hiermee de lijn van de vorige periode door. Drie provincies willen de belasting alleen aan de inflatie aanpassen. Dat blijkt uit een raadpleging van de nieuwe collegeakkoorden door de ANWB. Daarmee lijkt de groei van de opcenten van de afgelopen jaren gestuit.

Wat doet de provinciale politiek met je autobelasting?

Klik op jouw provincie om te zien wat er de komende jaren gebeurt met de provinciale wegenbelasting.

Wat vindt de ANWB?

De ANWB vindt dat de opbrengsten van provinciale opcenten besteed moeten worden aan wegen en wegverkeer. Een verhoging van de opcenten moet altijd gekoppeld zijn aan extra investeringen in wegen (aanleg, beheer, onderhoud, vergroten van de veiligheid). De provincies moeten de automobilisten duidelijk inzicht geven in de opbrengst en besteding van de opcenten. Op wat langere termijn wil de ANWB dat de opcenten afgeschaft worden. Desgewenst kan dit gecompenseerd worden via het Provinciefonds of het introduceren van een andere provinciale belasting.
Veel gestelde vragen over de provinciale opcenten (FAQ’s) 

Reageer

We zijn benieuwd wat jij van deze provinciebelasting vindt. Vertel het ons hieronder.
Je kunt inloggen met je ANWB-inlogaccount, Facebook- of Google+account.