Verhoging voorschotbedrag

Veelgestelde vragen over de verhoging van het maandelijkse voorschot

Helaas moeten wij je maandelijkse voorschot verhogen. Dit moeten we doen als gevolg van de recente prijsstijgingen van energie. Op deze pagina beantwoorden we veelgestelde vragen.

De prijsstijgingen betekenen dat de verwachte inkoopprijzen van de energie die je komende tijd gaat verbruiken een stuk hoger liggen dan die waarop je oude maandbedrag was berekend. Het maandbedrag is een voorschot op je werkelijke energiekosten in een jaar. De bedoeling is dat alle twaalf maandbedragen bij elkaar precies je energiekosten in het jaar afdekken.

Zo voorkomen we dat je moet bijbetalen bij de jaarrekening, maar ook dat je maandelijks onnodig veel voorschot betaalt. Nu de verwachte tarieven van stroom en gas gestegen zijn, gaat jouw oude maandbedrag helaas niet meer voldoende zijn om je kosten tot de jaarrekening af te dekken.

Na een tijd relatieve rust op de energiemarkt zien we vanaf medio juli weer fikse stijgingen van de prijzen. Waar de actuele tarieven voor elektriciteit eind juni nog rond € 0,30 lagen, heeft het stroomtarief in augustus zelfs € 0,95 aangetikt. De inkoopprijs van gas lag eind juni rond € 1,50, maar piekte eind augustus één dag op € 3,35.

Gelukkig zagen we al wat flinke dalingen, maar de recente en verwachte inkoopprijzen liggen nog altijd hoger dan hiervoor. Met die prijzen en de laatste verwachtingen voor de toekomst proberen we altijd zo goed mogelijk in te schatten wat je maandelijkse kosten gaan worden. Omdat die prijzen toch nog steeds hoger zijn, zijn wij nu dus helaas gedwongen om je maandbedrag verhogen.

Hier wordt de ANWB op geen enkele manier beter van. Wij rekenen geen winstmarges bovenop de inkoopprijs van de energie die je verbruikt. Wij verhogen je maandbedrag puur en alleen om te voorkomen dat je bij de jaarrekening in één keer een groot bedrag moet bijbetalen, nu door hogere inkoopprijzen.

In de app of in Mijn ANWB Energie kun je op ieder moment het maandbedrag opnieuw berekenen met de meest actuele tarieven en verwachte inkoopprijzen. Als je meer of juist minder gaat verbruiken dan verwacht is dat daar ook direct aan te passen.

Het herberekenen van het maandbedrag doen we door het door jou ingeschatte verbruik te combineren met de actuele tarieven en de te verwachten inkoopprijzen van energie voor de komende twaalf maanden. Door dit regelmatig te doen, voorkomen we dat je te veel of, zoals nu met fors gestegen prijzen, te weinig voorschot betaalt.

Je kan zelf in de app of in Mijn ANWB Energie op ieder moment je maandbedrag opnieuw berekenen en als je meer of minder gaat verbruiken is dat ook direct aan te passen.

Sinds 1 juli 2022 betaal je 9% btw over alle onderdelen van de energierekening. Los van de btw over je verbruikte energie is de tijdelijke btw-verlaging ook van toepassing op bijvoorbeeld de netbeheer- en vaste leveringskosten.

Let op: hebben wij of jijzelf je maandbedrag na 1 juli 2022 nog niet eerder gewijzigd, dan zag je op de maandelijkse factuur van het voorschotbedrag tot nu toe wél nog 21% btw staan. Dit was puur een administratief punt. Maar ook dan geldt: over je werkelijke kosten vanaf 1 juli 2022 betaal je slechts 9% btw. Betekent dit dat je alsnog geld terug krijgt? Dan verrekenen we dit bij de jaarrekening.

Dit is helaas uniek. Het is nog steeds zomer en je zou verwachten dat er weinig vraag is naar gas. Maar als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de grote droogte in heel Europa is de vraag naar gas juist hoog. Om de gasopslagen versneld vol te krijgen voor de winter en omdat we meer gas nodig hebben om stroom op te wekken dan voorheen. En dat terwijl er door diezelfde oorlog slechts een zeer beperkte hoeveelheid gas uit Rusland naar West-Europa komt.

Lees er meer over in ‘Verwachting energieprijzen winter 2022/2023.

Het klopt dat begin september de eerste dalingen te zien waren. Hopelijk zetten deze door. De leveringen van gas door Rusland, en daarmee de prijzen, blijven tegelijkertijd helaas onzeker. Alle meest recente ontwikkelingen zijn meegenomen in de bepaling van je nieuwe maandbedrag.

Alles bij elkaar liggen de tarieven voor elektriciteit en gas nu nog altijd flink hoger dan toen je oude maandbedrag was berekend. Door deze verhoging willen we voorkomen dat je bij de jaarrekening wordt geconfronteerd met een groot bedrag dat in één keer moet worden bijbetaald.

Kan het maandbedrag de volgende keer weer omlaag, stellen we hem gewoon weer naar beneden bij. In de app of in Mijn ANWB Energie kun je zelf ook op ieder moment je maandbedrag opnieuw berekenen met de laatste verwachtingen van de energieprijzen. Ook als je verwachte verbruik anders wordt, pas je dat daar heel eenvoudig zelf aan.

Onlangs is er een nieuwe functie aan de app en Mijn ANWB Energie toegevoegd: de tussenstand. Hieraan kun je zelf altijd zien hoe je ervoor staat voor de jaarrekening. Lig je precies op schema, krijg je geld terug of moet je juist bijbetalen?

In die laatste twee gevallen is het de moeite waard om je maandbedrag opnieuw te berekenen. Het is niet nodig om maandelijks een te hoog voorschot te betalen en het is ook vervelend als je aan het eind in één keer een groter bedrag moet bijbetalen.

We snappen dat dit verwarrend kan zijn. Dit komt doordat je verbruik lager is dan dat je vooraf hebt ingeschat. We berekenen het maandbedrag op basis van het door jou opgegeven verbruik in combinatie met de actuele tarieven en de te verwachten prijzen voor elektriciteit en gas voor de komende twaalf maanden. 

Verbruik je minder, dan kun je dat zelf aanpassen in de app of in Mijn ANWB Energie. Daar is ook het maandbedrag op ieder moment opnieuw te berekenen op basis van de meest recente verwachtingen van de inkoopprijzen van energie.

Wij begrijpen dat dit je zorgen oplevert. Wat je direct zelf kan doen, is je verbruik van elektriciteit en gas verminderen. Wellicht verbruik je toch nog onnodig veel energie. We hebben een aantal simpele maar doeltreffende tips om energie te besparen. Met de huidige energietarieven kun je daar flink geld mee besparen.

Ga je aan de slag met besparen en gaat je verbruik omlaag, dan is het op ieder moment mogelijk om je verwachte verbruik aan te passen in de app of in Mijn ANWB Energie. Daarmee verlaag je ook je maandbedrag. Ook als de inkoopprijzen van stroom en gas verder gaan dalen, zal je maandbedrag weer omlaag kunnen.

Hoe dan ook: het is belangrijk om te voorkomen dat je betalingsachterstand oploopt. Mocht je echt daarmee in de knel komen, aarzel dan niet op contact op te nemen.

De toekomst laat zich lastig voorspellen, maar er is een aantal belangrijke factoren dat bepaalt of de prijzen gaan dalen of misschien nog wel verder stijgen. De belangrijkste is de oorlog in Oekraïne. De maatregelen die door West-Europa zijn genomen tegen Rusland zorgen weer voor tegenmaatregelen uit die hoek. Zoals beperkte levering van gas. Daarnaast zijn op dit moment de grote droogte en warmte in bijna heel Europa een probleem. Kolen-, kern- en waterkrachtcentrales wekken minder stroom op, dus moeten gascentrales verder worden opgestookt.

Tegelijkertijd heeft de Europese Unie aangekondigd maatregelen te gaan nemen om de elektriciteits- en gasprijzen te verlagen. Wat deze gaan inhouden en welk effect deze gaan hebben, is op dit moment nog niet bekend.

Lees er meer over in ‘Verwachting energieprijzen winter 2022/2023.

Overige vragen

Staan jouw vraag en antwoord hier niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.