Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietstassentest 2016

Met een plakrug binnenkomen omdat je moest ploeteren tegen de wind. Het is een van de nadelen van fietsen met een rugtas. Goeie alternatieven zijn er amper. Losse tas aan je stuur? Superonhandig. Heuptas? Rijdt beroerd. Ouderwetse dubbele fietstassen? Past veel in, maar ze zitten nu eenmaal vast aan je fiets. Dán is er nog de ‘pakaf’: een tas speciaal voor forensen die je makkelijk vast en los maakt aan je bagagedrager. De Kampioen heeft er acht getest. Onze criteria: er moet een laptop in passen, ze moeten tegen een flinke bui kunnen en je moet ze los kunnen dragen, bijvoorbeeld met schouderband.

Gebruiksvriendelijkheid

Met alle tassen kun je prima fietsen: tijdens onze testritten bleven ze goed zitten en zaten ze niet in de weg. Wel klapperen sommige modellen als je over een hobbel rijdt, met name de Ortlieb Office-bag QL2.1, Cordo Santo en Basil Urban Fold Messenger Bag. Omdat je dagelijks met deze tassen fietst is het gebruiksgemak belangrijk. Vooral hoe je de tas bevestigt aan de bagagedrager, en hoe je het hoofdvak opent en sluit. Zo heeft de Cordo Santo een irritante noodvergrendeling van klittenband. Zowel de draaiende bevestigingshaken als de sluiting van de Thule Commuter Pannier zijn niet bijzonder gebruiksvriendelijk. De Willex kantoortas en Fastrider Forenz schoudertas maak je het makkelijkst los en vast: de normale en noodvergrendeling klikken vast met één handeling. Overigens past een pakaf-tas niet op elke bagagedrager. Het frame kan te dik of te dun zijn, of een dwarsverbinding zit in de weg. Niet slim dus om een pakaf-tas lukraak te kopen.

Heb je hulp nodig bij het zoeken van een fietstas die past op je (elektrische) fiets? Wij helpen je graag verder.

Bekijk onze tips over het kopen van een fietstas

Extra's

Ook beoordeelden we constructie en extra's van de fietstassen. Denk daarbij aan de draagmogelijkheden (schouderband, rugzak, aktetas), opbergvakken, bescherming voor laptop en reflectie. De New Looxs Nevada en Willex kantoortas bieden de meeste mogelijkheden. Zo kun je de Willex kantoortas dragen als rugtas, heuptas én aktetas. De New Looxs Nevada heeft handige zijvakken voor bijvoorbeeld een thermosfles en een apart vak voor een tablet. Ook biedt deze tas (net als de ABUS Oryde ST 2600 KF, Fastrider Forenz schoudertas, Ortlieb Office Bag QL2.1 en Basil Urban Fold Messenger Bag) goede bescherming voor een laptop. Dat is jammer van de Willex kantoortas, Thule Commuter Pannier en Cordo Santo: die bescherming schiet te kort. Valt je fiets om of laat je de tas zelf vallen, dan kan je laptop een flinke klap krijgen.

Waterdichtheid fietstassen

Met een regenmachine stelden we elke fietstas bloot aan een zware regenbui. Ofwel omstandigheden waar een béétje fietsforens zich een paar keer per jaar tandenknarsend doorheen worstelt. Na afloop waren de Thule Commuter Pannier en Ortlieb Office-bag QL2.1 (zonder regenhoes), Basil Urban Fold Messenger Bag en Cordo Santo (met regenhoes) nog kurkdroog van binnen. Toch bleek een losse regenhoes geen garantie voor droogte. De Willex kantoortas en ABUS Oryde ST 2600 KF met losse regenhoes waren vochtig aan de binnenkant. In de hoesloze tassen Fastrider Forenz schoudertas en New Looxs Nevada stond zelfs een bodempje water. Omdat je een regenhoes kunt verliezen of vergeten, krijgen alleen de Thule Commuter Pannier en de Ortlieb Office-bag QL2.1 de hoogste score voor waterdichtheid.

De inhoud

Het volume van de tassen varieert van 12 liter tot 19 liter. Ook hebben ze allemaal een andere indeling met hoofdvak, laptopvak en zijvakken. Om te kijken wat je in de praktijk aan zo’n tas hebt, vulden we ze met een typisch 'fietsforenspakket': laptop en lader, regenpak, overschoenen, lunchbox, stapel papieren en flesje water. Ook moest er nog wat ruimte overblijven voor andere spullen. In de ABUS Oryde ST 2600 KF en Fastrider Forenz schoudertas werd het krap: daar bleef er amper nog ruimte over. De ruimste tas is de Ortlieb Office-bag QL2.1.

Conclusie Fietstassentest 2016

Voor mooiweerfietsers voldoen alle tassen in de test. Elk model zit goed genoeg vast en biedt voldoende opbergruimte voor een forens. Fiets je het hele jaar door? Dan kun je niet zonder waterdichte tas, zeker als je een laptop meeneemt. Dat zijn de Cordo Santo en Basil Urban Fold Messenger Bag (met regenhoes) en Ortlieb Office-bag QL2.1 en Thule Commuter Pannier (zonder regenhoes). De Ortlieb Office-bag QL2.1 haalt ook de hoogste totaalscore en eindigt als Testwinnaar. De Cordo Santo is de helft goedkoper en is onze Voordelige Keus.

Testresultaat per fietstas

Hieronder kun je per fietstas de plus- en minpunten lezen en hoe ze scoren op diverse geteste onderdelen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!