Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vouwfiets of elektrische vouwfiets kopen

Waar moet je op letten?

De vouwfiets is dankzij het compacte formaat de kleine grote vriend van menig forens. Vooral voor ritten in de stad is deze praktische tweewieler de perfecte oplossing. Overweeg jij om een (elektrische) vouwfiets aan te schaffen? Dan helpen we je met onze tips graag op weg, zodat jij de fiets koopt die bij je past.


Wat is een vouwfiets?

Heel simpel: een fiets die je kunt opvouwen tot een kleiner formaat. De manier van opvouwen kan per merk en model aanzienlijk verschillen, maar de meeste vouwfietsen hebben een scharnierend frame. Dankzij dit slimme systeem kun je met enkele handelingen een vouwfiets in- en uitklappen.

Waarom een vouwfiets kopen?

Dé kracht van de vouwfiets is de geringe omvang. In een handomdraai klap je ‘m in tot een compact pakket dat je overal mee naar toe kunt nemen. Zo ben je altijd en overal mobiel en hoef je voor diefstal niet (meer) te vrezen. Daarnaast is een vouwfiets duurzaam en milieuvriendelijk, zeker als je daardoor de auto laat staan. Bovendien vaart je eigen gezondheid er ook wel bij.

Voor wie is een vouwfiets handig?

Voor iedereen die zijn fiets overal mee naar toe wilt nemen. Toch springen er een paar groepen uit:

  • Forenzen: de vouwfiets is vooral geliefd bij forenzen. Het inklapbare vervoermiddel mag namelijk gratis mee in de trein – ook in de spitsuren – en is daardoor een ideale oplossing voor woon-werkverkeer.
  • Stadsfietsers: met een vouwfiets bereik je eenvoudig en snel alle plekken in de stad; van het drukke centrum tot het afgelegen bedrijventerrein. Moet je een keer wat verder zijn of is het slecht weer? Dan neem je ‘m gewoon mee in de metro, tram of bus. Bijkomend voordeel is dat je de fiets thuis ook makkelijk kwijt kunt.
  • Vakantiegangers: of je nu gaat kamperen, met de boot eropuit gaat of een stedentrip maakt, de vouwfiets is je ideale reismaatje als je meer van de omgeving wilt zien.

Wanneer een elektrische vouwfiets kopen?

De elektrische variant is ideaal als je langere afstanden moet afleggen, bijvoorbeeld tussen het station en je werk. Zo rijd je ook met tegenwind probleemloos 25 km/u en bereik je op een comfortabele manier je bestemming. Verder heb je op vakantie altijd een mini e-bike bij de hand en is heuvel op fietsen een fluitje van een cent. Houd er wel rekening mee dat een elektrische vouwfiets zwaarder en duurder is dan een gewone vouwfiets.

Aankoopcriteria vouwfiets

Hoe vind je nou die vouwfiets die bij jou past? Met onderstaande criteria helpen we je bij het vinden van het perfecte model:

  • Doel: bedenk eerst waarvoor je de vouwfiets wilt gebruiken. Voor enkele kilometers is een eenvoudige vouwfiets voldoende, maar als je 20 kilometer per dag moet fietsen kun je beter wat meer investeren. Denk dan een model met extra grote wielen of een elektrisch exemplaar.
  • Gewicht: het gewicht van een vouwfiets schommelt zo tussen de 9 en 17 kilo. Doorgaans danken zwaardere modellen hun gewicht aan de materiaalkeuze van het frame en luxe(re) onderdelen. Je krijgt meestal dus iets terug voor het extra getil. Elektrische vouwfietsen gaan snel over de 20 kilo.
  • Opvouwgemak: is het in- en uitvouwen van de fiets kinderspel of een bouwpakket voor gevorderden? Logischerwijs moet je dit simpel en snel kunnen doen. De trein wacht nu eenmaal niet.
  • Wielformaat: hoe groter de diameter van de wielen, hoe meer comfort. Vouwfietsen met 20-inch banden komen het meeste voor.
  • Versnellingen: hoe meer versnellingen, hoe comfortabeler, maar ook hoe meer gewicht. Verder heb je de keuze tussen derailleurversnellingen en naafversnellingen. Kort samengevat is een naafsysteem zwaarder en duurder dan een derailleursysteem, maar veel onderhoudsvriendelijker.
  • Accessoires: controleer welke accessoires worden meegeleverd.

Extra criteria elektrische vouwfiets

Bij de elektrische vouwfiets zijn er een aantal extra zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Plek van de motor: de motor kan in het voorwiel zitten, in het midden bij het frame of in het achterwiel. Iedere plek heeft zijn voor- en nadelen, maar fietsen met een middenmotor zijn het populairst. Dit komt omdat dit het meest natuurlijk aanvoelt.
  • Accu: kies voor een accu die past bij jouw behoeften en let dan vooral op de capaciteit. De capaciteit bepaalt grotendeels de actieradius. Kies dus voor een accu met een grote capaciteit als je vaak lange afstanden fietst. Bij kortere afstanden volstaat een kleinere capaciteit. Bedenk verder of je een vaste of uitneembare accu wilt.

Elektrische vouwfietsen test

We testten een dag lang zes elektrische vouwfietsen op rijeigenschappen en kwaliteit. Met een kritische blik werd door leden gekeken naar de plus- en minpunten van de verschillende modellen. Benieuwd welke e-bike vouwfiets het beste werd getest?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!