Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Helft ANWB-leden met e-bike heeft problemen met accu

27 februari 2020

Ongeveer de helft van de ANWB-leden met een e-bike ervaart problemen met de accu van de e-bike. Het snel leegraken of het uitvallen van de fietsaccu zijn de meest genoemde klachten. Dat blijkt uit recent onderzoek van de ANWB. Leden die bij aankoop van de e-bike goed zijn geïnformeerd over het onderhoud van een fietsaccu ervaren minder problemen.

Stijging e-bike bezit

Uit het onderzoek blijkt dat ruim een derde (37%) van de ANWB-leden een e-bike heeft. Dat is een stijging van 9% sinds 2017. De elektrische fiets wordt steeds meer een gewoon goed.

ANWB-leden oriënteren zich goed (fietszaken, websites) voor dat ze een e-bike kopen maar kennis over het onderhoud van de fiets, levensduur van de accu en de kosten om deze te vervangen blijft achter. Terwijl dit wel relevante informatie is. Een nieuwe accu kost tussen de € 500,- en € 800,- met uitschieters naar € 1000,-.

Nauwelijks verbetering in informatievoorziening

De ANWB nam al in 2018 de informatievoorziening over fietsaccu’s onder de loep. Sinds die tijd is de informatievoorziening van fabrikanten over de levensduur van een fietsaccu en de kosten van vervanging nauwelijks verbeterd. Ook nu geeft slechts 32% van de fabrikanten informatie over wat het kost om een kapotte fietsaccu te vervangen. De ANWB vindt dat ‘onacceptabel’ en doet een beroep op fietsfabrikanten om duidelijke informatie te geven.

Brandgevaarlijk

Ongeveer de helft van de e-bike bezitters weet niet dat een beschadigde accu brandgevaarlijk is. Ook is de helft niet op de hoogte van het feit dat het beter is om het 'diep ontladen' (helemaal leegmaken) van een accu te voorkomen. Slechts 45% van de ANWB-leden volgt de adviezen uit de gebruiksaanwijzing op.

Tweedehands e-bike niet gewild

Tweedehands e-bike zijn niet gewild, zo blijkt uit het onderzoek. Zo’n 82% van de ANWB-leden kiest voor een nieuwe elektrische fiets. Circa 36% van die leden vindt een tweedehands e-bike een te groot risico en is onzeker over de kwaliteit van de accu. Toch kan een tweedehands e-bike kopen de overweging waard zijn, als je maar weet waar je op moet letten.

Alles wat je over de fietsaccu moet weten

Bij de ANWB vinden we het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de fietsaccu, zodat je weet waar je mee op pad gaat. Alles wat je over de fietsaccu moet weten, hebben we daarom voor je uiteengezet.

Meer informatie over fietsaccu's

Shop nu
Tweede slot nodig? 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.