Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De fietsendrager: welke, wanneer en hoe?

ANWB-experts geven antwoord op alle veelgestelde vragen

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat het fietsendragerseizoen in volle gang is. Dat roept veel vragen op, merken de ANWB-experts. Wat zijn de keuzes, welke dragers passen bij een bepaalde fiets of (elektrische) auto, en hoe gebruik je de fietsendrager goed en veilig?

1. Hoe weet ik wat de maximale kogeldruk van mijn auto is, en hoeveel mogen mijn fietsen/e-bikes dan wegen?

De maximaal toegestane kogeldruk verschilt per auto. Je vindt ’m op het typeplaatje van je trekhaak én in het instructieboekje van je auto – de laatste is leidend als er verschil in zit. Zowel de fietsendrager als de fietsen tellen mee in het berekenen van de kogeldruk. Hoe je de fietsendrager op de trekhaak bevestigt, lees je ook in dit artikel.

2. Moet een fietsendrager speciaal geschikt zijn voor elektrische fietsen?

Een elektrische fiets is zwaarder dan een gewone fiets en weegt algauw rond de 23 tot 28 kilo. De fietsendrager moet dat gewicht kunnen dragen. Ook moet je de zwaardere fietsen goed kunnen vastzetten. Hier vind je een overzicht van fietsendragers van de ANWB, met informatie over gebruiksgemak en functionaliteit.

3. Waar moet ik verder nog aan denken bij het vervoer van e-bikes op een fietsendrager?

Elektrische fietsen zijn populair bij het dievengilde. Zet ze onderweg op slot, zeker als je de auto even achterlaat. Haal accu’s en displays van de fiets om diefstal of verlies te voorkomen en om gewicht te besparen. Fietstassen, kinderzitjes en mandjes kun je eveneens beter verwijderen. Doordat ze veel wind vangen, kunnen ze losraken en gevaarlijke situaties veroorzaken.

Ga je met een caravan op pad? Misschien kun je de fietsen in de caravan meenemen.

4. Kun je op een elektrische auto ook fietsen vervoeren?

Op een elektrische auto zijn de mogelijkheden om fietsen mee te nemen minder uitgebreid, maar het kan wel. Sommige elektrische auto’s hebben als optie een trekhaak – check de maximale kogeldruk. Op andere hybride en elektrische auto’s kun je (mogelijk) een RMC-trekhaak laten plaatsen, zie volgende vraag. Check dit bij de dealer.

De actieradius zal met fietsen op de auto flink teruglopen. Je kunt ook een (elektrische) vouwfiets overwegen die ín de auto past. Bekijk deze test van elektrische vouwfietsen.

5. Wat is het verschil tussen een normale trekhaak en een RMC-trekhaak?

Een RMC-trekhaak is geschikt voor auto’s die geen gewicht mogen trekken (dus geen caravan), maar wel gewicht mogen dragen, bijvoorbeeld een fietsendrager. Vaak zijn dit elektrische, hybride of lichtgewicht auto’s. Check of de fietsendrager geschikt is voor een RMC-trekhaak.

Tip: meer bagageruimte nodig? Er zijn trekhaakkoffers die ook op een RMC-trekhaak passen.

6. Fietsvervoer op het dak van de auto, is dit verstandig?

Hoog op het dak vangen fietsen veel wind, waardoor het brandstofverbruik oploopt én je last kunt hebben van het voortdurende geruis. Een fiets boven je hoofd tillen valt trouwens niet mee.

Er is wel een voordeel: je houdt de trekhaak vrij voor een caravan of aanhangwagen. Lees meer over de keuze tussen de verschillende typen fietsendragers.

7. Is het verstandig om een fietsendrager op de achterklep van de auto te bevestigen?

Hier zitten voor- en nadelen aan. De dragers zijn vaak goedkoop, maar er passen geen zware fietsen op. De mitsen en maren staan in dit artikel.

8. Hoe beveilig je de fietsen op de drager tegen diefstal?

Zet de fietsendrager op slot, vast aan de trekhaak. Zet het ringslot op slot om te voorkomen dat iemand anders dat stiekem doet en de sleutel meeneemt. Maak de fietsen vast met een kabelslot aan de drager. De meeste fietsendragers zijn uitgerust met sloten. Check ook of je fietsen achter op de auto verzekerd zijn.

9. Kunnen er in het buitenland andere eisen of regels gelden voor fietsendragers?

Check de verkeersregels in het buitenland, zowel in je vakantieland als in de landen waar je doorheen reist. Zo mag in Duitsland de totale breedte van de auto inclusief fietsendrager niet meer dan 2,55 meter zijn. Voor een fietsendrager die in Nederland is gekocht, gelden de Nederlandse eisen. Daarmee mag je ook in het buitenland de weg op.

Bekijk alle fietsendrager informatie .

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!