Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

283 expert vragen

 1. Mededelingsplicht

  Gevraagd op 3 oktober 2019

  Voor een volgend voertuig keek ik op 3 oktober (vandaag dus) naar de mogelijkheden van import. Hierbij is het bepalen van de BPM belangrijk. Op Marktplaats zag ik een  geïmporteerde Skoda Karoq 1.5 TSI Ambition Business van april 2018 met slechts 9.000 km op de teller. Een € 2.000 lagere prijs dan alle andere 1.5 TSI’s en dus de ‘goedkoopste’ voor € 27.950.

 2. BPM aangifte

  Gevraagd op 26 september 2019

  Ik voer een occasion in uit Duitsland. Op het (vrij onoverzichtelijke) BPM aangifte formulier wordt gevraagd naar de 'handelsinkoopwaarde' in de koerslijst. Waar vind ik die lijst en kan ik bij de ANWB terecht voor hulp bij de aangifte?

 3. Auto exporteren naar Duitsland

  Gevraagd op 16 september 2019

  Ik wil mijn kampeerbus exporteren naar Duitsland. Bij de RDW moet ik mijn kentekenplaten inleveren en krijg ik een kentekenbewijs deel II voor de export en een vrijwaringsbewijs. Ik mag er dan witte kentekenplaten opzetten met mijn kenteken waar ik nog twee weken in Nederland mag rijden, mits hij verzekerd en apk gekeurd is. Mag ik met deze kentekens naar de koper in Duitsland rijden als hij WA verzekerd is?

 4. Klein stukje door Bosnië-Herzegovina

  Gevraagd op 12 augustus 2019

  Wij gaan met de caravan naar Kroatië, tot aan Dubrovnik. Daarbij is het onvermijdelijk dat je een heel klein stukje door Bosnië-Herzegovina rijdt. Mag je dan niet meer dan 1 liter sterke drank pp meenemen? Wordt hier daadwerkelijk op gecontroleerd?

 5. Vrijwaringsbewijs bij verkoop auto buitenland

  Gevraagd op 7 augustus 2019

  Wij hebben bij een Franse dealer een nieuwe auto gekocht en de oude auto wordt dan ingeruild bij die dealer. Hij verzorgt het papier werk om de Nederlandse oude auto te voorzien van Frans kenteken. De nieuwe auto is nog niet geleverd. Een vrijwaringsbewijs schijnt men hier niet te kennen, maar hebben wij wel nodig. Weet u hoe wij straks aan een vrijwaringsbewijs kunnen komen?

 6. Invoeren motor gegevens

  Gevraagd op 12 juli 2019

  Ben voornemens om in Italië een motor te kopen en deze in te voeren in NL. Dit heb ik al eerder gedaan, alleen was de motor toen al in NL aanwezig. Vanaf het moment van keuren ben ik bekend met het proces. Nu zag ik dat jullie adviezen hierin geven. Wellicht dat jullie mij hiermee op weg kunnen helpen.

 7. Import vanuit Tsjechië nieuw versus ouder

  Gevraagd op 8 juli 2019

  Ik hoorde over de grens voor import van zes maanden en 6 000 km. Heeft dat zin, indien ik in Tsjechië auto aanschaf

 8. in- en uitklaren privégoederen naar Hongarije met Kastentrailer 29m3

  Gevraagd op 3 juli 2019

  Zowel mijn vrouw als ikzelf zijn in het bezit van een rijbewijs BE; met dit KAV te huren. Onze inboedel willen wij met deze wagen verhuizen van Nederland, via Duitsland, via Oostenrijk naar Hongarije. Wij gaan er van uit dat wij met deze wagen met een inhoud van 29 m3 en onze privégoederen gewoon mogen aansluiten aan het vakantieverkeer en dat we geen extra vergunningen/verplichtingen hoeven te regelen ivm in- en uitklaren van goederen; wij veronderstellen dat zulks alleen geldt bij een vrachtwagen; we rijden dan ook niet voor of namens derden, noch vervoeren wij goederen voor derden; het gaat puur om onze eigen inboedelzaken die we in ons nieuwe huis in Hongarije willen plaatsen. Résumerend: als we een dergelijke combinatie met ons BE-rijbewijs mogen besturen, dan kunnen we aan het vakantieverkeer aansluiten en hoeven we generlei verplichtingen te ondergaan aangaande in- en uitklaren zoals bij een vrachtauto ?

 9. BPM berekenen Honda Deauville

  Gevraagd op 1 juli 2019

  Ik heb een Honda Deauville (NT700) met bouwjaar 2007 , zonder cvo, gekocht bij domeinen. Inmiddels is het cvo opgestuurd door Honda en is de motor goedgekeurd bij RDW. Moet ik nu ook BPM betalen? en hoe hoog is de BPM?

 10. Waarom import auto

  Gevraagd op 30 juni 2019

  Ik heb een tweede hands auto gekocht afgelopen zaterdag. Een Renault Captur  Nou zag ik dat in een import auto is geweest? Kan dit in mijn nadeel zijn? Of is er dan schade geweest of zo?