Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

689 expert vragen

 1. Met schade aan de auto op vakantie?

  Gevraagd op 16 mei 2019

  Mijn vriend is gister van achter aangereden en heeft wat schade aan de achterkant van de auto (mazda cx5). We gaan zaterdag met de auto op vakantie naar Slovenie en Kroatie. Mogen we met `kleine` schade in het buitenland doorrijden (op het oog blikschade en scheur in de bumper rechts achter)? 

 2. Afhandelen letselschade na auto ongeluk met huurauto in Frankrijk

  Gevraagd op 13 mei 2019

  Ca. 3,5 week geleden hebben wij een auto ongeluk gehad in Frankrijk. Kop staart botsing; wij zaten in het midden. Dhr Ursem kamp met lichamelijke klachten (nek, pols, knie, slaapproblemen), is wel aan het werk gegaan maar gaat minder goed dan gedacht. Mw. Veraart  is arbeidsongeschikt verklaart door bedrijfsart en kamp met whiplash klachten. We proberen al 3 weken een kantoor/iemand te vinden die ons kan helpen met de afhandeling van de letselschade. Dat lukt niet omdat het om Frankrijk gaat, we geen rechtsbijstandverzekering hebben etc. etc. We willen graag weten of we via Sunny Cars NL (via wie we de auto hebben gehuurd) de letselschade kunnen verhalen? Zo niet dan moet dat op de aanrijder worden verhaald en is het franse recht van toepassing. Dat schijnt een probleem te zijn bij het terug krijgen van juridische kosten. En wanneer is het de moeite waard om iemand in te schakelen?

 3. Verhaal schade bij aanrijding

  Gevraagd op 07 mei 2019

  Aanrijding achterop bij optrekken groenlicht op 27/4. Schadeformulier ingevuld en ondertekend. Tegenpartij weet niets van zijn verzekering. Er zijn foto's. Grijze Peugeot. Er zijn getuigen en foto's gemaakt.

 4. Aansprakelijkheid bij niet functionerende verkeer lichten

  Gevraagd op 28 april 2019

  Mijn dochter rijdende op de Megense baan in Oss moet links afslaan. Verkeers lichten staan in storing. Druk verkeerspunt waar iedereen probeert weg te komen. Zij komt deels op de andere rijbaan en de auto blokkeert omdat hij een object waarneemt Vrachtwagen nadert met hoge snelheid en ramt de auto van mijn dochter. Verklaart later: ik had hem op de cruise control staan en ging er van uit dat ik wel zou worden gezien. Ik heb de remmen niet eens aangeraakt. Ik heb de politie gevraagd ik zou het op prijs stellen als u de tacho van de vrachtwagen uit zou lezen. Antwoord met de handen diep in de zakken: ik maak zelf wel uit hoe ik mijn werk doe.

 5. Aanrijding in het buitenland

  Gevraagd op 19 april 2019

  Ik ben van achteren aangereden in het buitenland (Frankrijk). Ben beperkt Casco verzekerd en de verzek.mij (NKC Verzekeringen - Europeesche - ASR Verzekeringen) wil mijn schade niet in behandeling nemen. Was altijd in de overtuiging dat schade buiten mijn schuld ook in deze situaties gedekt zou worden. Hoe kan de ANWB (ben lid sinds 1969) mij helpen in deze vervelende situatie? Schadeformulier, foto's en alle gegevens van de tegenpartij heb ik in mijn bezit. Er is geen persoonlijk letsel.

 6. Aanrijding

  Gevraagd op 16 april 2019

  Een man heeft mij in januari aangereden op de snelweg. Hij reed tegen mijn auto aan. Hij had haast en geen tijd om het schadeform in te vullen. Ik heb toen een foto van zijn kenteken bewijs gemaakt en verder had hij geen gegevens bij zich. Nu 3 maanden later heeft hij nog steeds het schadeformulier niet ingevuld en als ik er naar vraag reageert hij dat hij het stuurt. Maar tot op heden zijn het loze beloftes. Zijn verzekering zegt geen reactie te kunnen krijgen van hun verzekerde dus zeggen ze dat ze de kosten niet vergoeden omdat ik geen bewijs heb dat hij mij heeft aangereden. Wat kan ik hier mee doen?

 7. Dragen van autogordel

  Gevraagd op 07 april 2019

  Ik heb helaas de pech dat ik 3x aan mijn linkerschouder ben geopereerd, uiteindelijk is bij de laatste operatie een pees vervangen door een tie rip echter deze is met een schroef in mijn schouder geplaatst. De plek waar de schroef zit is zo gevoelig dat bij aanraking alleen al pijnscheuten door mijn lijf schieten. Schroef weer operatief laten verwijderen is geen optie helaas. Als bestuurder van een auto heb ik nu het probleem dat de autogordel precies over deze plek heen loopt waardoor het onmogelijk is de autogordel als bestuurder te dragen. Ook een gordelhoes geeft geen verlichting. Ik heb nu van het RDW een vrijwaring voor het dragen van een autogordel gekregen maar draag eigenlijk altijd de autogordel onder mijn arm door zodat ik toch vastzit. Laatst las ik echter een ingezonden brief van een agent waarin hij dames dringend verzocht de gordel goed te dragen en niet onder hun arm door omdat bij een botsing het bovenlichaam naar voren klapt met als gevolg dat de nek breekt door de kracht van de ontploffende airbag. Ik ging er eigenlijk altijd van uit dat door de gordel op deze manier te dragen nog redelijk veilig in de auto te zitten hetgeen hier dus wordt tegengesproken. Zonder gordel zit ik helemaal niet veilig in de auto, met aangepaste draagwijze dus ook niet, gewoon kan ik hem niet dragen. Heeft u voor mij een oplossing?? wellicht te overvloede, als ik passagier ben zit ik altijd rechts in de auto zodat de gordel over mijn rechterschouder loopt en derhalve ik geen problemen ondervind.

 8. Schade aan auto

  Gevraagd op 05 april 2019

  Kan er aan de aard en omvang van de schade aan de auto worden vastgesteld hoe die schade moet zijn ontstaan. De tegenpartij claimt dat de schade aan onze auto is ontstaan door achteruitrijden en dat is wat wij zeker weten dat dat niet het geval was. De tegenpartij zegt een getuige te hebben. Getuige heeft zich niet op de plek van de aanrijding laten zien. Tegenpartij heeft hem gebeld en gevraagd of deze wilde getuigen. Wij willen door een onafhankelijke expert een oordeel over hoe de schade moet zijn veroorzaakt. De techniek is ons enige bewijs om de aansprakelijkheidsclaim door de tegenpartij te weerleggen. Mijn vrouw is degene die in haar auto is aangereden.

 9. Kunnen jullie het eerste contact leggen met een Franse verzekeringsmaatschappij?

  Gevraagd op 02 april 2019

  Mijn vriendin en ik zijn aangereden in Frankrijk. We hebben alle gegevens van tegenpartij en foto’s opgestuurd naar haar verzekeringsmaatschappij maar deze zegt niets te kunnen doen voor privé personen maar dat zij enkel praten met andere verzekeringsmaatschappijen, dan wel auto of juridisch. Onze vraag is of jullie het eerste contact zouden kunnen leggen en hen willen vragen dit verder af te handelen met ons. Het gaat om een flinke botsing, in onze achterkant, auto lijkt Total loss. Wij kunnen de brief in het Frans voor u opstellen indien nodig. Ik hoop dat u ons ergens mee kunt helpen.

 10. Schade door opzet achteruitrijden voorganger bij parkeren

  Gevraagd op 20 maart 2019

  Wat kan ik hieraan doen. De dader is mijn buurman die dacht niemand ziet het dus.. er was meer dan genoeg ruimte voor wel 2 auto's. Het is door getuige gehoord en gezien.