Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

Meer dan 1000 expert vragen

 1. Strafbaar feit

  Gevraagd op 9 december 2019

  Enkele maanden geleden heb ik een zeer lichte aanrijding gehad op een parkeerplaats in Duitsland. De bestuurder was hier nergens te bekennen. Ik heb mijn naam en telefoonnummer achtergelaten. Een aantal maanden later heb ik nu een officieel politie rapport ontvangen dat ik een strafbaar feit zou hebben gepleegd. Mocht ik de boete niet willen betalen a 900,- ex de parkeerschade van 945,- dan moet ik voorkomen ik Duitsland. De schade was niet zichtbaar aan beide voertuigen. Ik heb geen schade rapport ontvangen en geen foto’s. Moet ik hiervoor een advocaat in de arm nemen?

 2. Regels op nieuwe rotonde

  Gevraagd op 7 december 2019

  Op nieuwe rotondes kun je vaak, door uiterst rechts de rotonde te nemen, de afslag nemen. Hier MOET je dus de rotonde verlaten (de rotonde vervolgen is dan niet mogelijk) Schrijft de wet hier nog steeds voor dat je op rotondes bij het nemen van de afslag richting moet aangeven, terwijl je in bovenvermeld voorbeeld NIET rechtdoor kunt rijden en de weg moet vervolgen waarbij je GEEN richting zou moeten aangeven. Wat zegt de wet hierover?

 3. Kortste ANWB route versus logische route

  Gevraagd op 6 december 2019

  Vraag/vragen: -in hoeverre is de ANWB routeplanner bindend? (welke jurisprudentie is er in dergelijke casussen) -op de App van de ANWB (en de andere apps) is de kortste route niet vindbaar, dus van welke routeplanner moet een werkgever uitgaan (je hebt normaliter geen pc in de auto)

 4. Winterbanden zonder TPMS

  Gevraagd op 6 december 2019

  Is er iets bekend over winterbanden zonder TPMS, terwijl de auto wel over een dergelijk systeem beschikt? Zijn er problemen met de autoverzekering te verwachten in geval van schade?

 5. Afwijkende uitlijning vaste achteras van personenwagen

  Gevraagd op 5 december 2019

  Peugeot 3008 Allure (04-2018) I.v.m. overmatige slijtage van mijn rechterachterband, heb ik de uitlijning van de auto door mijn bandenfirma laten controleren. Nu blijkt bij de uitlijncontrole van de achterwielen, dat het rechter achterwiel een afwijking heeft die buiten de fabrieksspecificaties valt. Geen grote afwijking, maar dat kan de snellere slijtage van de re. achterband wel verklaren. De auto heeft echter een vaste achteras, waardoor correctie niet mogelijk is en er dus een afwijking in de achteras zelf moet zitten. Ook bij de beurt begin dit jaar werd de iets hogere slijtage van de band t.o.v. de andere banden al vastgesteld, maar is daar verder door de dealer niets mee gedaan. De auto is nooit betrokken geweest bij een aanrijding en er is ook anderszins naar mijn weten geen impact geweest die dit kan verklaren. De bandenspanning is steeds correct geweest en wordt zeer regelmatig gecontroleerd. Aangezien deze auto nog in de garantieperiode zit, vraag ik me af of ik hiervoor een garantieclaim kan indienen.

 6. Verplichte ruithersteller door verzekering

  Gevraagd op 5 december 2019

  Sinds kort moet ik mijn ruitschade laten herstellen door een door Centraal Beheer aangewezen bedrijf. Ik mag dat niet laten doen door mijn eigen BOVAG garage die al eerder schades heeft hersteld en deze werden vergoed door Centraal Beheer. Kan een verzekering je daartoe verplichten? Ze zetten bonafide vakbekwame garages buitenspel. Is dit niet een vorm van kartelvorming?

 7. verkoop chalet

  Gevraagd op 5 december 2019

  Wij willen onze trekkershut verkopen aan kennissen en staan op een caming met Recreon voorwaarden. Tijdens de aankoop in 2014 zijn geen andere voorwaarden gesteld dan de Recreon voorwaardenn. Aan de kennissen van ons, die op een wachtlijst voor een sesoensplek staan, is door de kamping eigenaar een sesoensplek aangeboden. Nu wil de kamping eigenaar ons verplichten om de trekkershut voor een door hem vast gesteld bedrag te verkopen aan andere mensen die op zijn wachtlijst staan. Voor de verkoop aan onze kennisen welke zijn "goedkeuring" hebben voor een seisoensplaats geeft hij geen toestemming. Mag dit en zijn wij provisie aan de hem verplicht te betalen?

 8. Milieuzones Nederland: nieuwe regels en borden

  Gevraagd op 4 december 2019

  Hoe herken ik milieuzones in Nederland en voor wie gelden ze eigenlijk?

 9. Aanrijding bij stilstaan op parkeer plaats

  Gevraagd op 3 december 2019

  Ik heb een aanrijding gehad. Ik was achteruit een parkeerplaats gereden en stond stil. Ik stond stil om te controleren de plek van de naast parkerende auto's. Op dat moment werd ik door iemand anders aangereden die achteruit een parkeerplaats tegen mij uitreed

 10. Inbraak auto

  Gevraagd op 3 december 2019

  Van vrijdag 15 t/m zondag 27 oktober heb ik mijn auto geparkeerd bij Aeropark1000 te Zaventem. Ik heb voor dit bedrijf gekozen omdat ik nogal wat spullen (kleding, laptop, telefoon, pasjes, tas, schoenen enz) in mijn auto achter moest laten en wilde dat deze veilig achter bleven. Op de website garanderen zij (via overkoepelend bedrijf Parkos) dat de auto op een bewaakt terrein staat wat wordt beveiligd door een persoon, camera's en een hond. Bij terugkomst van mijn reis bleek, dat een medewerker van de parking de auto 'per ongeluk' buiten het bewaakte terrein en camera's had gezet... Er was ingebroken. Alles wat erin lag is meegenomen, tot de gevarendriehoek aan toe. Daarnaast had ik schade aan mijn auto (totaal geschatte waarde €2500,-). De aanwezige medewerker bood direct aan dat zij het via de verzekering op zouden pakken en ik een lijst op moest stellen met vermiste spullen. Ik heb het bedrijf aansprakelijk gesteld, zij vroegen opnieuw om een lijst met de spullen en zoveel mogelijk aankoop bewijzen. Ik heb alles aangeleverd wat ik heb, maar zij twijfelen aan mijn eerlijkheid en blijven om bewijsstukken vragen. Er zijn ook spullen weg die niet vergoed kunnen worden. Ik heb 's nachts angstaanvallen en slaap hierdoor slecht. De eigenaar van Aeropark1000 spreekt alleen Frans, de communicatie verloopt grotendeels via Parkos. Ondertussen raak ik oververmoeid en ben ik ten einde raad... Ik heb diezelfde zondag nog aangifte gedaan in Brussel maar helaas is daar nog niets uitgekomen. Mijn autoverzekering is een WA verzekering en zowel mijn reis- als inboedelverzekering kunnen naar eigen zeggen ook niets voor mij betekenen. Ik heb mijn lesje echt wel geleerd. Kunt u mij alstublieft van advies voorzien?