Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waardebepaling

Vraag gesteld door M. van Houtum op 18 augustus 2021

Vraag 1☆ Hoe bepaald de verzekering de dagwaarde van mijn Honda Goldwing als er geen koerslijst bestaat zoals voor auto's?
Ik kan zelf ook nergens een dagwaarde check doen.
Vraag2☆ is een aanhanger automatisch mee verzekerd ,of valt deze onder accessoire zoals ze me nu doen vertellen bij univee. Of moet ik een aanhanger apart verzekeren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe bij schade of totaal verlies de dagwaarde wordt vastgesteld van een motorfiets wanneer een koerslijst daar formeel niet voor bestaat.

In zo'n geval zal de ingeschakelde expert de markt verkennen. Dus verkoopsites raadplegen om te zien waar overeenkomstige motoren voor worden aangeboden. Dan neemt hij voor zover mogelijk ook nog de staat en de conditie mee van de motor, en komt dan uit op een bedrag waar in alle redelijkheid de motorfiets weer voor aangeschaft moet kunnen worden.

De motoraanhanger hoeft niet apart verzekerd te worden. Die valt feitelijk onder de WA dekking van de motor. Dus de schade die u aanricht met of door uw motor én aanhanger is gedekt. Die eigen schade valt dan weer niet onder de WA dekking en zou u in zo'n geval moeten kiezen voor een casco dekking. Dan is de eigen schade wél verzekerd maar dat geldt echter niet voor de aanhanger. Accessoires zijn binnen een casco dekking wel meeverzekerd aldus Univé, maar mijn interpretatie is dat een aanhanger niet onder de noemer van een accessoire valt. Dat zijn feitelijk extra's die vast zitten aan de de motor en dan wordt een aanhanger naar mijn mening anders geinterpreteerd. 

Dus de schade veroorzaakt door de aanhanger is gedekt middels de WA dekking. De schade aan de aanhanger zélf door u veroorzaakt niet. Ook niet bij een volledige casco dekking. Dan zou u een poging kunnen doen om de aanhanger apart te verzekeren maar dat is voor een motorfietsaanhanger wel heel ongebruikelijk. Bij prijzige caravans is dat wel redelijk gebruikelijk.