Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Helm vervangen na ongeval

Vraag gesteld door op 27 maart 2022

Kort geleden heb ik een ongeval gehad. Door de schade expert is de helm niet meegenomen in het schade rapport omdat de helm geen zichtbare schade heeft en hierom niet vervangen hoeft te worden. Heeft de schade expert hier gelijk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft onlangs een motorongeval meegemaakt maar de expert sluit de helm uit omdat deze geen beschadiging vertoont.

Helm vervangen

Toch geldt de algehele aanbeveling om bij een motorongeval de helm wel te vervangen. Uitwendig hoeft er inderdaad niet altijd iets zichtbaar te zijn terwijl er inwendig wel degelijk sprake is van beschadigde binnenbescherming. De expert kan op basis van een ogenschijnlijk onbeschadigde buitenschaal niet vast stellen dat de helm nog in takt is. En dan geldt dat veiligheid voor alles gaat.

Leeftijd van de helm

Ik kan me wel voorstellen dat men rekening houdt met de leeftijd en de algehele staat van de helm. Dus bij een afgedragen 8 jaar oud exemplaar zal men er rekening mee houden dat deze feitelijk al afgeschreven was ten tijde van het ongeval en men niet een volledig nieuw exemplaar gaan vergoeden.

Conclusie

Maar de strekking van het verhaal is dat bij een ongeval de helm feitelijk vervangen moet worden. Een onbeschadigde buitenschaal is géén garantie dat de helm ongeschonden uit de strijd is gekomen.