Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

EGR klep uitschakelen schadelijk voor de motor

Vraag gesteld door M. Hoks op 3 januari 2022

Binnenkort wil ik mijn Camper, Buerstner, Fiat Ducato, 130 multijet laten tunen. Diverse bedrijven stellen voor ook de EGR uit te schrijven en soms ook af te doppen. Dat het schadelijk is voor het milleu weet ik, maar is het ook schadelijk voor de Motor?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt uw Fiat Ducato te laten tunen en stellen diverse bedrijven voor de EGR kelp uit de software weg te schrijven en zo feitelijk uit te schakelen.

De EGR klep zorgt voor het terugvoeren van uitlaatgassen bij lagere toerentallen om uiteindelijk uit de uitlaat een schonere uitstoot te verkrijgen. Helaas kan deze klep inwendig vervuilen met de daarbij behorende klachten en storingen. Vervangen is inderdaad vaak een kostbare ingreep en zien we steeds vaker dat deze klep wordt afgesloten en in de software van de auto wordt ingegrepen om geen storingsmeldingen te krijgen.

Er zijn bedrijven die dit actief aanbieden. Kennelijk ook tuningsbedrijven wanneer gelijktijdig de software wordt herschreven om er wat meer koppel en motorvermogen uit te halen. Directe motorische gevolgen voor het afdoppen van de EGR klep zijn er niet maar formeel voldoet de auto niet meer aan de emissie eisen waar de typegoedkeuring op gebaseerd is. Eigenlijk zou je het zelfs een milieu delict kunnen noemen en is feitelijk dus niet toegestaan.