Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E-keurmerk uitlaat verplicht in Duitsland?

Vraag gesteld door R. Klunder op 3 juni 2022

Ik heb een harley Davidson. Wat zijn in duitsland de regels met oog op de uitlaten en dan specifiek het keurmerk. Is dit verplicht ja of nee.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft op de genoemde motorfiets en u vraagt of het E-keurmerk verplicht is om zo in Duitsland te mogen toeren.

Geluidproductie

Het E-keurmerk samen met het testnummer geeft aan dat de uitlaat is getest en goedgekeurd voor een specifieke motorfiets. Maar feitelijk is het uitgangspunt dat je het toegestane geluidsniveau niet overschrijdt. Als de geluidsproductie harder is dan toegestaan, dus harder dan wat er in de voertuiggegevens vermeld staat, dan is dit altijd verboden.

Een E-keur is dus geen vrijbrief en kan het in theorie zelfs ook voorkomen dat je met de originele uitlaat, die oud en versleten is, té veel geluid produceert. Je riskeert dan een boete en kan het vervolgen van de geplande route je zelfs ontzegd worden.

In Duitsland geeft men aan dat dat wanneer het E-keurmerk ontbreekt, je het uitlaatsysteem bij een keuringsinstantie moet laten keuren en registreren. Het moet dus wel gaan om een goedgekeurd systeem. Een niet voor het voertuig aantoonbaar goed gekeurd uitlaatsysteem is dus niet toegestaan.