Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs B voldoende voor 125cc?

Vraag gesteld door op 20 september 2020

klopt het dat je in Italië een 125cc motor mag berijden met je rijbewijs B?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of je in Italië met 125 cc een motor(scooter)mag besturen met rijbewijs B.
 
Ook in het buitenland mag je alleen die categorieën besturen die er op je rijbewijs vermeld staan. Een motor of scooter met 125 cc mag dus niet met uw Nederlandse rijbewijs B. Verhuurders gaan daar in dit geval in Italië weliswaar vaak heel ruimhartig mee om. Maar dat wordt heel anders als er schade ontstaat. En het gaat natuurlijk niet alleen om de verhuurder maar ook om de locale handhaving door de politie. Dus het antwoord is nee, wanneer het gaat om een Nederlands rijbewijs B.

 

Reacties

 

R. Hiel

Auteur - 16 december 2022

Nog een vraag hierover. En als je nu een spaanse verzekering neemt? Of heeft het zin je nederlandse rijbewijs om te zetten naar een spaanse waarmee rijden met 125 wel mag? Als geen ingezetene maar wel een NIE

Chaim

ANWB Expert - 19 december 2022

Voor het besturen van een lichte motorfiets (125 CC) dient de bestuurder te beschikken over een rijbewijs A1 of een rijbewijs dat als gelijkwaardig aan categorie A1 wordt beschouw in het land van afgifte. Spaanse rijbewijzen afgegeven vanaf 8 december 2009 zijn (volledig) geharmoniseerd met de EU categorie indeling. Voor het besturen van voertuigen waarvoor categorie A1 moet zijn behaald, moet dus een rijbewijs A1 zijn behaald. Het heeft zodoende geen toegevoegde waarde om het rijbewijs om te wisselen voor een Spaans rijbewijs, voor zover dit al mogelijk is op korte termijn. EU-rijbewijzen worden immers onderling erkend en pas na geruime tijd woonachtig (ingezetene) te zijn in een ander EU-land kan het rijbewijs worden omgewisseld. 

Het voertuig behoort verzekerd te worden in het land waar het voertuig geregistreerd staat en gebruikt wordt. In de praktijk is het bovendien vaak erg lastig om een voertuig in land A te verzekeren, terwijl het voertuig in land B geregistreerd staat. Voorts bepaalt de verzekering niet of de bestuurder van het voertuig bevoegd is tot het besturen van het betreffende (verzekerde voertuig). 

Voor het mogen besturen van een 125 cc motorfiets, zult u dus het A1 rijbewijs moeten behalen. Alleen Italië kent een bijzondere regeling waarbij een in Italië afgegeven rijbewijs B op het Italiaanse grondgebied de bevoegdheid geeft tot het besturen van lichte motorfietsen. 

Meer weten?
Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Spanje | Nederland Wereldwijd

Besturen 125 cc motorfiets in Italië (anwb.nl)