Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Werkelijke kosten motorfiets

Vraag gesteld door op 26 november 2019

De sportbond waar ik vrijwilligers werk voor doe vraagt weer om een opgave werkelijke kosten ivm met de reiskosten. Om de werkelijke kosten te berekenen sturen ze ons naar de ANWB autotool om de kosten te berekenen. Het is een mooi hulp middel maar helaas werkt het niet voor mij. Ik rijd alleen motorfietsen en het kenteken van mijn huidige motorfiets word niet herkend. Is er een andere tool om dit te berekenen of kunnen jullie dit voor me doen?

De motorfiets is een Yamaha FJR1300 uit 2003. Deze is nu een bijna 2 jaar in mijn bezit met een km stand van 81000 km. Ik rijd minimaal 18000 km per jaar en doe gemiddeld 6 jaar met een motorfiets.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert
U heeft geprobeerd om de werkelijke kosten van uw Yamaha FJR 1300 uit 2003 te berekenen op onze autokosten tool.

Onze autokosten tool werkt inderdaad uitsluitend voor personenauto's jonger dan 15 jaar. Behalve dat de tool niet werkt voor motoren is de motor ook ouder dan 15 jaar.

Wat u kunt doen is alle kosten die u maakt per jaar, dus brandstof, reparatie, onderhoud en banden, belasting, verzekering en afschrijving te delen door het aantal kilometers dat u per jaar rijdt. De aanschafwaarde van de motor is bekend en de restwaarde na 6 jaar bezit zal u moeten inschatten. Het verschil in deze bedragen deelt u dan door 6 om de afschrijving per jaar te benaderen.