Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer verloopt een bekeuring in Noorwegen?

Vraag gesteld door Jan Vermeulen op 15 december 2016

In 2007 ben ik aangehouden in Noorwegen voor te hard rijden.
Een plattelandsweg bleek nog bebouwde kom te heten en ik reed 71 op mijn motor. Kosten Nkr. 6500.-- oftewel ruim € 800,-- . Dat jaar 3 brieven uit Noorwegen gehad in het Noors en niet op gereageerd. In 2014 ben ik weer in Noorwegen geweest, maar geen enkele controle gehad. Nu kreeg ik kortgeleden weer een brief uit Noorwegen en het enige wat ik begrijp is dat het over de bekeuring gaat.
Dus mijn vraag is: wanneer verjaard zo'n bekeuring.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft in 2007 een overtreding begaan in Noorwegen waarvoor u een boete heeft gekregen. U heeft deze niet betaald. Nu ontvangt u wederom een brief, naar alle waarschijnlijkheid weer in verband met de betreffende boete. u vraagt wanneer een boete verjaard in Noorwegen.

De algemene regel in Noorwegen is dat een boete verjaard vijf jaar nadat deze onherroepelijk is geworden. Eventuele bijkomende kosten, denk aan administratiekosten, verjaren na 10 jaar.

Wij kunnen u niet zeggen of in uw geval de boete daadwerkelijk is verjaard. Dit hangt af van de procedure in Noorwegen en de vraag of verjaring wordt ook doorloopt indien u zich niet in Noorwegen bevindt.

U zou hoe dan ook een brief kunnen sturen in antwoord op het bericht dat u heeft ontvangen en daarbij een beroep doen op de verjaringstermijn van 5 jaar. Mogelijk is de boete inderdaad verjaard.

Meer informatie over boetes in Noorwegen vindt u op onze website.