Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak zonder voorziening voor losbreekkabel

Vraag gesteld door M. Seegers op 10 november 2022

Ik rijd een VW Tiguan met wekklapbare trekhaak. Daaraan zit geen voorziening om de remkabel van mijn caravan aan te koppelen. Mijn VW dealer zegt dat dit niet nodig is. Mijn caravandealer zegt dat dit in Ned. verplicht is. Graag informatie wat de wet in deze zegt, zodat ik weet waar ik aan toe ben

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


Uw VW Tiguan is voorzien van een wegklapbare trekhaak. Deze wegklapbare trekhaak heeft geen voorziening om de losbreekkabel van uw caravan te koppelen. Uw autodealer en caravandealer spreken elkaar tegen. De autodealer stelt dat een dergelijke voorziening niet noodzakelijk is, terwijl uw caravan dealer stelt dat het wettelijk verplicht is. U wilt graag weten wie er gelijk heeft.

Samenstellen van voertuigen

Voor aanhangwagens geldt daarentegen dat indien de aanhangwagen is voorzien van een losbreekreminrichting, deze inrichting zodanig met een vast deel van het trekkend voertuig of een daartoe bestemde inrichting aan de trekhaak moet zijn verbonden, dat de inrichting slechts in werking treedt na het losraken van de aanhangwagenkoppeling. (art. 5.18.34 Regeling Voertuigen). Aanhangwagens moeten zijn voorzien van een hulpkoppeling of van een losbreekreminrichting. De hulpkoppeling of losbreekinrichting moet zodanig zijn bevestigd dat deze goed functioneren. (artt. 5.12.66 jo. 5.13.66 jo. 5.12.40 Regeling Voertuigen)

Lastdragers

Lastdragers moeten deugdelijk aan het (trekkende) voertuig worden bevestigd. Voor een deugdelijke bevestiging van een lastdrager zoals bijvoorbeeld een fietsendrager op de trekhaak hoeft men geen gebruik te maken van een losbreekkabel of een hulpkoppeling.

Conclusie

Een trekhaak hoeft niet te zijn voorzien van een voorziening waaraan een losbreekkabel kan worden bevestigd. Afhankelijk van de aanhanger of lastdrager die u op/aan de trekhaak plaatst, geldt er wel een verplichting tot het correcte gebruik van een losbreekkabel of hulpkoppeling. De hulpkoppeling of losbreekreminrichting mag aan de daartoe bestemde inrichting aan de trekhaak worden bevestigd. Het is echter ook toegestaan om de losbreekkabel of hulpkoppeling op correcte wijze met een vast deel van het trekkende voertuig te verbinden.

Een trekhaak hoeft formeel juridisch niet voorzien te zijn van een inrichting waaraan een losbreekkabel of hulpkoppeling kan worden bevestigd. Het feitelijke gebruik van de trekhaak wordt echter wel aanzienlijk beperkt als er aan het vaste deel van de auto geen voorziening is getroffen om een losbreekkabel of hulpkoppeling te plaatsen. Ik raad u aan om aan de partij die de trekhaak heeft gemonteerd en/of verkocht te vragen om een voorziening aan het voertuig te maken, zodat u de trekhaak ook kunt gebruiken voor aanhangwagens.

Meer weten?
Verkeersregels in Nederland | ANWB