Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheidsovertreding geconstateerd met lasergun in Denemarken

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 mei 2023

Wij zijn staande gehouden in Kopenhagen door een agent met lasergun. Hij liet zien dat de gemeten snelheid door hem 72 km/h zou zijn (na correctie 69 km/h) waar je 50 km/h zou mogen. Dit was voor ons volstrekt onduidelijk (wij dachten 70 km/h, dit gaf bijv. ons navigatiesysteem ook aan). Kort na waar hij ons aanhield mag je wel 70 km/h. Wij werden verplicht om achter hem aan te rijden en de boete van 3.000 Kr (400 euro!) direct te voldoen. Hij liet ons op een gevaarlijk kruispunt een U-turn maken waar dit verboden was en vervolgens ergens parkeren bij een pinautomaat waar dit ook niet was toegestaan. Omdat hij zo dwingend was en niet voor reden vatbaar, hebben wij dit opgevolgd omdat wij bang waren nog meer te moeten betalen anders. Wij zijn heel boos op de manier waarop dit gegaan is en willen een klacht indienen/bezwaar maken. Ook vinden wij het bedrag erg hoog! Op de boete staat een stempel van de "Kobenhavns politi" met e-mailadres. Wij lezen op ANWB ergens dat je mogelijk een hogere boete kan krijgen bij bezwaar maken. Wij willen bijvoorbeeld bewijs zien dat de gemeten snelheid echt van onze auto was, of de agent daar wel mocht laseren etc. Wat raden jullie aan te doen?
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In Kopenhagen bent u staande gehouden door een agent die de snelheid controleerde met een lasergun. Volgens de agent zou u 72km/h ( 69 km/h na correctie) hebben gereden waar 50 km/h was toegestaan. U werd verplicht achter hem aan te rijden naar een pinautomaat en de boete direct te voldoen. Deze bedroeg 3.000 Kr. ( 400 euro). U vindt de boete erg hoog en u vraagt zich af of u hier iets aan kunt doen.

Boeteafhandeling in Denemarken

De politie is bevoegd ter plekke een bekeuring wegens een verkeersovertreding op te leggen. Buitenlanders moeten de boete direct betalen.
Als de boete niet direct wordt betaald, volgt een snelrechtprocedure.
Ben je het niet eens met de boete dan kan hiertegen beroep worden aangetekend en dan moet u een waarborgsom betalen ter hoogte van de te verwachten boete, vermeerderd met procedurekosten.

Boetebedrag

De hoogte van de boete bij een dergelijke overtreding is ons niet bekend. 
Op onze website wordt wel een indicatie gegeven over de hoogte bij een snelheidsovertreding op wegen met een maximumsnelheid tot 100 km/h. Dat is vanaf DKK 1.000 afhankelijk van het percentage waarmee de snelheidslimiet is overschreden. 
Om te weten te komen of de hoogte van de boete juist is, kunt u contact opnemen met de instantie die de boete heeft opgelegd. 

Meer informatie over verkeersboetes uit Denemarken vindt u op onze website.