Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Parkeren buiten parkeervakken

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 mei 2023

Aan het begin van mijn straat staat een bord met zone betaald parkeren, bord BW111-ZB, met een onderbord met de tekst: "Vanaf dit punt geldt: ma. t/m za. 9:00 - 19:30 h".
Onder/naast mijn flat is een parkeerplaats, met allemaal aangegeven parkeervakken. Aan het einde van deze parkeerplaats staan twee zware plantenbakken, om te voorkomen dat mensen hier parkeren, ivm het in en uitrijden van de garages. Regelmatig worden deze plantenbakken naar achter geduwd door een auto, en wordt daar alsnog geparkeerd. Er wordt niet direct voor een garagedeur geparkeerd, maar ongeveer een halve meter verder, wel voor een nooddeur en een deur naar de bergingen (deuren kunnen nog wel open). Mag hier wel of niet geparkeerd worden, terwijl er geen vakken aangeduid zijn?
Ik hoor het graag!
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Aan het begin van uw straat staat het zone verkeersbord BW111-ZB. Naast het laatste als zodanig gemarkeerde parkeervak zijn plantenbakken geplaatst om parkeren buiten de parkeervakken te bemoeilijken. Met regelmaat worden deze plantenbakken verplaats en worden voertuigen geparkeerd buiten de parkeervakken. U wilt graag weten of er in de zone betaald parkeren buiten de aanwezige parkeervakken mag worden geparkeerd. 

Nee, dat is niet toegestaan. In het gebied dat als zone-betaald parkeren is aangemerkt mag, indien er parkeervakken zijn allen in deze vakken geparkeerd worden. 

Verkeersbord BW111-ZB

Het verkeersbord BW111-ZB kwalificeert als een zone-verkeersbord E4 met een symbool van de parkeerautomaat. Dit verkeersbord wijst de weggebruiker op de plicht - in het kader van de gemeentelijke parkeerverordening - om parkeergeld te betalen. Formeel juridisch voldoet het verkeersbord BW111-ZB ook aan de kenmerken van het verkeersbord E4 en moet voor de toepassing van overige verkeersregels aansluiting worden gezocht bij dit laatstgenoemde verkeersbord E4 (ECLI:NL:RVS:2006:AV0933). Als boven een verkeersbord het woord ‘zone’ is geplaatst en er verder geen aanduiding van deze zone wordt gegeven, dan geldt het betreffende verkeersbord binnen het gebied dat begrensd wordt door verkeersborden waaruit het einde van de betreffende zone blijkt. Dit volgt uit art. 66 lid 2 RVV 1990.

Parkeren in de vakken

Als er parkeervakken zijn dan mag slechts binnen deze parkeervakken geparkeerd worden als de parkeergelegenheid wordt aangeduid met een van de verkeersborden E4 tot en met E10, E12 of E13 e.e.a. op grond van art. 24 lid 4 RVV 1990.

Conclusie

Het is niet toegestaan om buiten de parkeervakken te parkeren nu het gebied gemarkeerd is als een betaald parkeren zone en er parkeervakken zijn. Er kan een boete worden opgelegd van € 110,- exclusief administratiekosten. 

Meer weten?

Alles over parkeren in Nederland | ANWB