Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsendrager of lastdrager achterop de aanhanger: Hoe zit het met de verlichting en kentekenplaat?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 6 mei 2023

Ik heb op Uw site gelezen dat er geen wet is die het niet toestaat om een fietsendrager achter op de aanhangwagen te monteren. Maar hoe zit het dan met de verlichting en de kentekenplaat ? Op de fietsendrager zelf zit ook een kentekenplaat.

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U vraagt hoe te handelen wanneer u een fietsendrager of lastdrager achterop uw aanhangwagen monteert. Deze vraag is gekomen naar aanleiding van dit antwoord.

Lastdrager of fietsendrager op aanhangwagen

Ja, het is nog steeds toegestaan om een lastdrager of fietsendrager te gebruiken op een aanhangwagen. In de Regeling Voertuigen wordt omschreven aan welke eisen moet worden voldaan als een lastdrager achterop een aanhanger wordt geplaatst. (Art. 5.8.17 RV) 
Als de kentekenplaat van het voertuig door de lastdrager of de daarop vervoerde goederen wordt afgeschermd moet een goedgekeurde (witte) kentekenplaat én kentekenplaatverlichting aanwezig zijn op de lastdrager.

Ter verduidelijking:
- aanhangwagen onder 750kg is witte plaat, last- of fietsendrager ook witte plaat.
- aanhangwagen boven 750kg is gele plaat, last- of fietsendrager witte plaat.

Conclusie

Wanneer de verlichting van de aanhanger niet zichtbaar is dan zult een aansluitstekker voor de last- of fietsendrager met verlichting moeten laten monteren. Ook zult u de belading van uw aanhangwagen goed moeten bestuderen, want twee zware elektrische fietsen achterop een aanhanger zorgen voor verkeersgevaarlijke situaties.