Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hond mee naar Italië op vloer bijrijdersplaats

Vraag gesteld door op 28 oktober 2022

Mijn kleine hond ligt graag op de vloer van de bijrijder. Mag ik hem zo meenemen naar Italie?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

 

U wilt uw hond graag meenemen naar Italië. Uw hond vind het prettig om op de vloer van de bijrijdersplaats te liggen. U wilt graag weten of het is toegestaan om uw hond op deze plaats in de auto te vervoeren naar Italië.

Route

Als u naar Italië reist met de auto doorkruist u een aantal andere landen. Ieder land bepaalt vervolgens zijn eigen regels met betrekking tot het vervoer van mensen en dieren. Uitgaande van de kortste route doorkruist u in dit geval Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Ten slotte zijn natuurlijk de regels die in Italië gelden van belang.  

Duitsland

In Duitsland mag een hond niet op de bijrijdersplaats vervoerd worden. Een hond dient vervoerd te worden in een reiskennel of in de kofferruimte, mits deze is afgesloten met een hek. Voorts mag een hond op de achterbank worden vervoerd, mits gebruik wordt gemaakt van een speciale hondengordel.

Nederland, Oostenrijk en Italië

In de overige landen die van belang zijn voor uw reis, geldt geen expliciet verbod. Net als in Nederland geldt wel een algemeen verbod op deelname aan het verkeer op een wijze die gevaar of hinde kan veroorzaken.  

Risico

Als een hond voorin en zonder hondengordel vervoerd wordt, bestaat het risico dat u zich daardoor zodanig gedraagt dat een gevaar veroorzaakt kan worden of dat u het overige verkeer kan hinderen. Als een opsporingsambtenaar oordeelt dat u zich hieraan schuldig maakt als gevolg van het op deze manier vervoeren van uw hond, kan een boete worden opgelegd. Daarnaast geldt dat uw weg dan pas mag vervolgen als u voldoende maatregelen treft.  

Conclusie

U kunt uw hond niet op de vloer van de bijrijdersplaats vervoeren op uw reis naar Italië. In Duitsland is het simpelweg verboden om de hond op die manier te vervoeren in de auto. Voor de overige landen én ook in Nederland geldt dat het vervoer van uw hond op deze plaats een reëel risico op gevaar en hinder met zich meebrengt.

Meer weten?
Op vakantie met je huisdier | Bekijk onze tips | ANWB