Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Indiaas motorrijbewijs geldig in Nederland

Vraag gesteld door op 10 augustus 2022

Ik ben een maand geleden teruggekomen uit India waar ik vier jaar als diplomaat gewerkt heb. Ik heb daar ook een motorrijbewijs gehaald. Ik had al een Nederlands B-E rijbewijs. Heb een motor meegenomen uit India. Kan ik mijn mijn Indiaas motorrijbewijs inwisselen voor een Nederlands motorrijbewijs? Het lijkt me dat als je in India motor kunt rijden, je dat ook in Nederland kunt.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U heeft tijdens uw verblijf in India uw motorrijbewijs gehaald. U bent inmiddels terug in Nederland en wilt graag weten of uw motorrijbewijs afgegeven in India geldig is in Nederland en of u het Indiase rijbewijs kunt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.   

Geldigheid niet-EEA/EVA rijbewijs

Als u niet in Nederland woonachtig bent, dan mag u met uw geldige buitenlandse rijbewijs tijdens uw toeristische verblijf in Nederland rijden. Als de categorieën op het rijbewijs op een andere manier zijn ingedeeld dan de categorieën A, B, C, D en E, dan is het verstandig om een Internationaal rijbewijs in India aan te vragen. Op die manier kan een Nederlandse opsporingsambtenaar gemakkelijk beoordelen of u op basis van uw rijbewijs bevoegd bent om deel te nemen aan het verkeer in het betreffende voertuig.

Verhuizen naar Nederland

Als u in Nederland of elders in de EU gaat wonen dan kunt u tot 185 dagen na aankomst in Nederland gebruik maken van het buiten het EEA/EVA-gebied afgegeven rijbewijs. Na deze 185-dagen moet u een Nederlands rijbewijs aanvragen.

Omwisselen rijbewijs

Het Indiase rijbewijs kan als zijnde niet EEA/EVA rijbewijs niet worden omgewisseld voor een Nederlands rijbewijs categorie A, omdat Nederland geen overeenkomst hiertoe heeft gesloten met India.

Nederlands rijbewijs

U kunt het verlopen Nederlandse rijbewijs vernieuwen, tenzij uw laatste Nederlandse rijbewijs vóór 1 juli 1985 is verlopen.

Conclusie

Na verhuizing naar Nederland is uw buitenlandse rijbewijs nog 185 dagen na aankomst in Nederland geldig. Na verloop van deze termijn heeft u een Nederlands of EEA/EVA rijbewijs nodig om in Nederland te mogen rijden. U kunt het verlopen Nederlandse rijbewijs simpelweg vernieuwen bij de gemeente. U kunt het Indiase rijbewijs niet omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. In India behaalde categorieën zijn na de eerste 185 dagen na aankomst in Nederland niet meer geldig. Voor de aanvraag van een rijbewijs categorie A in Nederland, zult u (opnieuw) examen moeten doen.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina's Geldigheid en verlengen rijbewijs en Rijden met een buitenlands rijbewijs: hoe zit dat?