Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gekochte tweedehands auto vertoond na koop allerlei gebreken

Vraag gesteld door T. Gul op 23 september 2022

Ik heb een auto gekocht tweedehands die in het begin best wel goed leek achteraf waren de remschijven versleten en maakt de auto heel veel geluid. Remschijven zijn vervangen maar de garage wilt de auto niet terug nemen want garantie was tot aan de deur. motor maakt erg veel geluid en zit veel trillingen in. Binnen in de auto is dit niet echt aan de stuur te merken maar de auto trilt wel en is ook te voelen bij het zitten en hoorbaar. Ik ben normaal een stille auto gewent, maar deze werkt als een dieseltje.
Wat kan het zijn wat kan ik doen.

Merk: Volkwagen
Type: UP!
Bouwjaar: 2012
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 44 kW (60 pk)
 

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

 

U heeft een gebruikte auto gekocht. Achteraf maakt de auto veel geluid en blijken de remschijven versleten. Ook trilt de auto. U wilt weten wat uw mogelijkheden zijn om hier iets aan te doen.

Als u een auto koopt moet u als koper onderzoeken wat u koopt. Alles wat bij eenvoudig onderzoek te merken of te zien is kunt u niet later verhalen op de verkoper. De eerste vraga is dan ook of u een proefrit heeft gemaakt en of de geluiden en trillingen daar al opgemerkt hadden kunnen worden.

Garantie

Is er nog garantie van kracht? Dan kunt u hier een beroep op doen. In de voorwaarden vindt u waar u op grond van uw garantie recht op hebt. U heeft daarnaast ook rechten op grond van de wet.

De wet

Los van garantie geeft ook de wet rechten aan u als koper. Als consument mag u volgens de wet redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer:

  • bouwjaar en kilometerstand, onderhoud en gebruik en of het gebrek aanwezig was bij de levering.

Over het algemeen geldt: hoe ouder de auto, hoe eerder er kans is op gebreken.

Is er sprake van non-conformiteit?

Van non-conformiteit is sprake als u dit gebrek gezien de leeftijd, bouwjaar , gebruik enz niet hoefde te verwachten. In uw geval betreft het een de remschijven, geluiden en trillingen. Van een auto van 10 jaar oud kan het natuurlijk zijn dat de remschijven zjn versleten. Als ed auto net een APK hefet gehad mag u wel verwachten dat de remschijven daarna nog een tijd meegaan. Van de overige klachten is de vraag wat de oorzaak hiervan is. Pas als dat bekend is kan bekeken worden of dit gezien de leeftijd enz te verwachten was.

De volgende vraag is dan of deze klachten vanaf de levering al non-conform is, of dat dat het gebrek later is ontstaan, bijvoorbeeld door de wijze van gebruik, of een andere oorzaak.

Aanwezig bij levering?

Om een beroep op non-conformiteit te kunnen doen, moet het gebrek bij levering al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden, of als de koop na april is gesloten 12 maanden, na aankoop, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. De verkoper moet dan aantonen dat het gebrek bijvoorbeeld door eigen gebruik of verkeerd gebruik kan zijn ontstaan.
Ontdekt u het gebrek later? Dan moet u in ieder geval aannemelijk maken dat de auto normaal is gebruikt en goed is onderhouden. U zult dit dus aannemelijk moeten maken. Een voordeel is dat u de auto altijd bij de dealer heeft laten onderhouden. Als dit ook de verkoper is, dan is er in ieder geval geen andere garage bij betrokken geweest.

Wie spreekt u aan?

u kunt de verkoper aanspreken. Deze heeft u de auto geleverd en is verantwoordelijk voor het leveren van een goed product. Als de verkoper een andere garage is dan de dealer is het zaak om de verkoper zo snel mogelijk hierin te betrekken. Als u laat repareren zonder de verkoper de kans te geven hiernaar te kijken en een oplossing te bieden, verliest u uw rechten

Uw mogelijkheden

Uw auto is 10 jaar oud. Daarbij kunt u niet zonder meer aangeven dat u geen problemen hoeft te verwachten. Van belang is ook de oorzaak van de geluiden en trillingen. Dat is nog wel van invloed op uw mogelijkheden.

Komt de verkoper u helemaal niet tegemoet, dan zult u juridische stappen moeten ondernemen. Of dat zinvol is hangt af van allerlei zaken en is op dit moment moeilijk te zeggen. Heeft u de auto gekocht bij een Bovag garage, dan kunt u naar de Geschillencommissie Voertuigen. Is dat niet het geval, dan kunt u alleen naar de rechter. Hou voor eventueel onderzoek onderdelen achter.

Voor meer informatie over uw rechten verwijs ik u graag naar onze website: Klachten na aankoop - ANWB