Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Adresgegevens op schadeformulier invullen? 

Vraag gesteld door M. Janssen op 15 augustus 2022

Laatst moest ik schade formulier invullen ivm aanrijding auto. Gelukkig was dit weer lang geleden. Maar ik schrok een beetje van de hoeveelheid persoonlijke gegevens je in moet vullen. Adres telefoonnummer e-mail. De buurman weet toch wel waar ik woon 😀 maar stel dat je met een vreemde het formulier moet invullen.. die persoon heeft dan al je gegevens. En stel dat hij het ergens niet mee eens is, kan hij je makkelijk even thuis op komen zoeken. En dan doel ik op de niet zo vriendelijke bezoekjes… moet adres ook verplicht ingevuld worden? Verzekeringsmaatschappij kunnen aan de hand van groene kaart toch ook je gegevens achterhalen.
Stel dat dit niet ingevuld is omdat ik me onveilig voel.. is het form niet rechtsgeldig? Of stel dat ik een vals adres invul… maar dan alleen adres foutief en rest wel correct?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert


U heeft een vraag over het schadeformulier. U bent van mening dat er bij het invullen van een schadeformulier onnodig veel persoonsgegevens (adres) moeten worden ingevuld, omdat de verzekeraar dit zelf kan opzoeken. Het geeft u een onveilig gevoel dat deze persoonsgegevens ook zichtbaar zijn voor de tegenpartij.

Minder gegevens op schadeformulier?

In oktober 2019 is in het nieuws geweest dat slachtoffers van een aanrijding op het schadeformulier privégegevens hadden ingevuld en vervolgens op hun woonadres lastig gevallen werden door de tegenpartij. Voor het Verbond van Verzekeraars was dit aanleiding om zich af te vragen of er niet met minder gegevens kan worden volstaan op het schadeformulier. Zie dit nieuwsbericht.

Omdat het schadeformulier een internationale standaard is en niet zomaar door verzekeraars kan worden aangepast, heeft het Verbond dit punt onder de aandacht gebracht bij Insurance Europa. Voor de stand van zaken kunt u navraag doen bij het Verbond van Verzekeraars.

Advies

Aangezien het geen verplichting is om uw adresgegevens in te vullen, kunt u overwegen te volstaan met het invullen van uw achternaam, verzekeraar en het polisnummer.