Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op vakantie met kind op bijrijdersstoel

Vraag gesteld door D. Wolgen op 12 februari 2022

mag de kinderstoel op de bijrijders stoel geplaatst worden in Duitsland en Oostenrijk, gaan namelijk met 3 volwassenen en 2 kinderen in kinderstoelen op wintersport, voor de ruimte wil ik graag 1 kind( 3 jaar) in kinderzitje op de bijrijders stoel plaatsen. mag Dat?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U wilt graag weten of u in Duitsland en Oostenrijk een kind mag vervoeren in een kinderzitje op de bijrijdersstoel.

Duitsland

Kinderen jonger dan 12 jaar of kleiner dan 1,50 m, moeten op zitplaatsen voorzien van veiligheidsgordels in een goedgekeurd en passend kinderzitje worden vervoerd.
Als een kind met de rug naar voren, voor in de auto in een kinderzitje wordt vervoerd, moet de airbag uitgeschakeld zijn.
Kinderen die jonger dan 3 jaar zijn, mogen niet worden vervoerd in een auto als een kinderzitje of veiligheidsgordels ontbreken. Kinderen van 3 jaar en ouder en kleiner dan 1,50 m mogen in dat geval niet voorin worden vervoerd.

Oostenrijk

Kinderen jonger dan 14 jaar en kleiner dan 1,35 m moeten voor- en achterin in een goedgekeurd en passend kinderzitje met veiligheidsgordels worden vervoerd.
Kinderen jonger dan 14 jaar, maar groter dan 1,35 m mogen ook een in hoogte verstelbare veiligheidsgordel dragen, mits de gordel goed past en niet over de hals loopt.
In een auto waarin een kinderzitje of veiligheidsgordels ontbreken, mogen kinderen jonger dan 3 jaar niet worden vervoerd en mogen kinderen tot 14 jaar alleen achterin worden vervoerd.
Als een kind met de rug naar voren, voor in de auto in een kinderzitje wordt vervoerd, moet de airbag uitgeschakeld zijn.

Veiligheid

De meest veilige plaats in een auto is achterin. Het is daarom raadzaam om kinderen in een goed gekeurd kinderzitje achterin te vervoeren. Zeker op langere ritten valt het aan te raden om voor de meest veilige oplossing te kiezen.

Conclusie

Het is toegestaan om kinderen in een goedgekeurd kinderzitje op de bijrijdersstoel te vervoeren. Zeker op lange afstanden is het uit veiligheidsoverwegingen beter om kinderen achterin te vervoeren in een goedgekeurd kinderzitje.

Meer informatie vindt u op onze pagina's over Verkeersregels in Oostenrijk en Verkeersregels in Duitsland