Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Energielabel voor vakantieverblijf

Vraag gesteld door M. Hartogsveld op 14 maart 2022

Is een energielabel verplicht voor een dubbel chalet van 74m2 waar wielen onder zitten, dus geen onroerend goed.
Wordt niet verhuurd, alleen eigen gebruik.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U wilt graag weten of u een energielabel verplicht is voor uw chalet. Het betreft een dubbel chalet van in totaal 74 m2 en het chalet wordt niet verhuurd.

Energielabel

Een energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering van woningen en gebouwen. Bij het te koop of te huur aanbieden van een woning moet in commerciële uitingen de labelklasse worden getoond. Een energielabel is 10 jaar geldig. Bij het ontbreken van een geldig energielabel op het transactiemoment, kan een boete worden opgelegd.

Recreatiewoningen

In de regeling die het energielabel bij een transactiemoment verplicht stelt, wordt verwezen naar een brede omschrijving van de woningen en gebouwen waarvoor dit geldt. In de regel is het energielabel verplicht. Er geldt een uitzondering op deze hoofdregel voor alleenstaande gebouwen met een gebruikersoppervlak van < 50 m2 en voor bewoning bestemde gebouwen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt en die een energieverbruik hebben < 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik.

Conclusie

De hoofdregel is dat woningen en gebouwen bij een transactiemoment een energielabel moeten hebben. Voor bepaalde (recreatie)woningen geldt een uitzonering op deze verplichting. Het betreffende recreatie verblijf heeft een groter gebruiksoppervlak dan 50 m2. Alleen als het chalet minder dan 4 maanden per jaar gebruikt wordt en daarbij minder dan 25% van het energieverbruik heeft bij permanente bewoning is er geen energielabel nodig.

Zolang u de recreatiewoning niet verhuurt of verkoopt is het niet verplicht om een (definitief) energielabel te hebben.

Meer informatie:

Energielabels woningen - ANWB 
Energielabel woningen - RVO