Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijk voor kosten aan ingeruilde auto?

Vraag gesteld door R. Mauritz op 27 maart 2022

We hebben op 3 februari een Mazda 5 gekocht bij een autobedrijf. Na de proefrit hebben we aangegeven, dat bij het remmen de auto erg trilde en er aparte geluiden te horen waren.
Volgens hem was dat te wijten aan roest op de remschijven, omdat de auto een poos stilgestaan had.
Na een week toch maar gebeld en gemeld, dat de trillen etc erger werd en niet verantwoord leek.
Toen kwam hij met de klacht, dat de ingeruilde auto een kapotte veer had en dat wij dat geweten moesten hebben, dus dat wij hem bedonderd hadden. Maar wij hebben daar nooit iets van gemerkt, anders hadden we dat wel gezegd. De auto is altijd dealer onderhouden en wij zijn geen autokenners, laat staan handelaars.
Eigenlijk had hij ook geen zin om de door ons gekochte Mazda nader te laten onderzoeken en/of te laten repareren. Daar zijn nog heel wat telefoontjes overheen gegaan, totdat we na een constatering van de gebreken bij een hem bevriende garage nu op 1 april de auto mogen laten repareren op zijn kosten: twee nieuwe remschijven en -blokken en een nieuwe remklauw.
Mijn vraag: zijn wij op enigerlei wijze verplicht hem tegemoet te komen in de kosten van de reparatie van de kapotte veer in de ingeruilde Nissan? Hij heeft hem inmiddels verkocht.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Op 3 februari kocht u Mazda 5 bij een autobedrijf en daarbij ruilde u een auto in. Tijdens de proefrit merkte u een trilling op bij het remmen. Volgens de verkoper was dat te wijten aan roest op de remschijven omdat de auto een poos had stilgestaan. Omdat het trillen erger werd bent u na een week teruggegaan. De verkoper begon erover dat de ingeruilde auto een kapotte veer had en hij verweet u dat u dit had moeten zeggen. U had geen klachten over de auto en de auto is altijd bij de dealer in onderhoud geweest. De verkoper gaf dit als reden aan om de gekochte auto niet te willen onderzoeken. Uiteindelijk heeft u nu toestemming gekregen om de auto op zijn kosten bij een bevriende garage te laten maken. Het gaat om het vervangen van remblokken, remschijven en een nieuwe remklauw. U wilt weten of u verplicht bent om de verkoper tegemoet te komen in de kosten van de reparatie van de door u ingeruilde auto. 

Auto onderzoeken

Als u uw auto inruilt moet u de garagist op de hoogte stellen van gebreken die u bekend zijn. U bent verplicht om dat mede te delen. Een particulier is geen deskundige en daarom moet de garagist, die de auto overneemt, de auto onderzoeken voordat hij u een inruilprijs biedt. Doet hij dat niet dan neemt hij zelf een risico. Die onderzoekplicht is verregaand.

Conclusie

Alleen als de garagist achteraf kan aantonen dat u van het gebrek op de hoogte was, kan hij u aanspreken voor de kosten.

Meer informatie over inruilen van uw auto vindt u op onze website.