Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding in België

Vraag gesteld door A. Biemans op 29 maart 2022

Mijn Zoon heeft in mijn auto een kopstaart botsing gehad in Belgie met een auto met Belgisch kenteken. Schade formulier ingevuld.
Mijn autoverzekering (AON) zegt dat ze niets kunnen doen omdat het een ongeval is met een voertuig met buitenlands kenteken.
Ze adviseren om contact op te nemen met de rechtsbijstandverzekering.
Volgens mij klopt dit niet graag advies van ANWB.
IK heb een rechtsbijstand verzekering bij Centraal beheer. Gebeld en gechat met Centraal beheer krijg geen contact zij hebben blijkbaar een grote storing.
Bij voorbaat dankt voor de moeite.
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


Uw zoon heeft met uw auto een aanrijding gehad in België, met een auto met Belgisch kenteken. Er is een schadeformulier ingevuld. Uw autoverzekering zegt niets te kunnen doen en verwijst u naar uw rechtsbijstandsverzekering. Uw vraag is of dit wel klopt. 

Dekking autoverzekering

Omdat uw autoverzekering zegt niets voor u te kunnen doen, ga ik ervan uit dat u niet verzekerd bent voor schade aan uw eigen auto. Waarschijnlijk heeft u een WA of een WA + beperkt casco verzekering. Uw autoverzekeraar verwijst u dan ook terecht door naar uw rechtsbijstandsverzekeraar. De rechtsbijstandsverzekeraar kan u helpen bij de hierna genoemde procedure.

Schade verhalen op (buitenlandse ) tegenpartij

Uw zoon is aangereden door een Belgische tegenpartij in België. De eerste stap is om de verzekeraar van de tegenpartij aan te spreken. Binnen de EU is er een wettelijke regeling ( de WAM-richtlijn) die bepaalt dat elke verzekeringsmaatschappij in de EU, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein een vertegenwoordiger in een ander land moet aanwijzen. Via zo'n (Nederlandse) vertegenwoordiger kan men de schade in Nederland afwikkelen. Via de website van het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars kunt u achterhalen wie de Nederlandse vertegenwoordiger is van de verzekeringsmaatschappij van uw tegenpartij. Met deze Nederlandse vertegenwoordiger kunt de schade afwikkelen. 

Op onze website vindt u het stappenplan 'verhalen van schade na een aanrijding'. Bovendien vindt u meer informatie over een aanrijding in het buitenland.