Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor stuk door euro95

Vraag gesteld door A. den Engelsman op 31 augustus 2021

Onze auto, heeft een nieuwe motor.
Volgens garagehouder is de oude stukgegaan door Euro95.
De schade is 8500euro.
Sinds eind 2019 is Euro95 anders van samenstelling.
Daardoor gaan veel motoren stuk.
Particulieren worden daardoor hard getroffen.
Rara...wie gaat ons helpen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Uw onderhoudsgarage heeft onlangs geconstateerd dat de motor van uw Mercedes-Benz B180 uit 2012 vervangen moest worden. De motorschade is volgens de garagist ontstaan door het gebruik van de zogenoemde E10 benzine. U heeft altijd E95 benzine getankt en bent van mening dat de wijziging van de benzinesamenstelling en de hieruit voortkomende schade niet voor uw risico behoort te komen.

E10 Benzine

Het is zeer onwaarschijnlijk dat de motorschade het gevolg is van het gebruik van E10 benzine. De fabrikant stelt zelf dat de motor in uw auto geschikt is voor het gebruik van E10 benzine. Volgens onze Automotive Experts is er dan ook geen aanleiding om te veronderstellen dat het gebruik van E10 benzine debet kan zijn aan de schade aan uw motor. De fabrikant stelt dat modellen die niet af-fabriek met een 3-weg katalysator zijn uitgerust of een carburateur hebben niet geschikt zijn voor E10. Daarnaast zijn de modellen 203 en 209 met bouwjaar 2002-2005 niet geschikt voor E10. De motor in uw auto is wel geschikt voor E10.

Verschil E10 en E5

Het verschil tussen E10 en E5 benzine is de maximale toevoeging van bio-ethanol (bij E5 maximaal 5% en bij E10 maximaal 10%). Hoewel bio-ethanol een lagere calorische waarde heeft dan pure benzine is de lagere opbrengst in de regel beperkt tot ongeveer 2%. M.a.w. met E10 benzine kunt u minder kilometers rijden dan met E5 benzine. In zeer uitzonderlijke gevallen kan E5 benzine toch de voorkeur genieten boven E10. Dit geldt eigenlijk alleen bij een zeer summier gebruik van de auto en bij minder vaak tanken dan eens in de twee maanden.

Onderzoek

Zeer waarschijnlijk ligt de oorzaak van het defect aan de motor niet in het gebruik van E10 benzine. U kunt overwegen om een technische expertise naar het defect te laten uitvoeren door Dekra. Als de oorzaak van het defect bekend is, kan uw rechtspositie worden bepaald. Voor een eventueel beroep op non-conformiteit is het van belang dat u de verkoper in de gelegenheid stelt het gebrek te verhelpen. Als u de motor zonder overleg met de verkoper heeft laten vervangen heeft u daarmee uw recht op kosteloos herstel op grond van non-conformiteit verspeelt. Afhankelijk van de oorzaak van het defect kunnen mogelijk wel andere rechtsvorderingen worden ingesteld.

Conclusie

De fabrikant heeft verklaard dat uw auto geschikt is voor het gebruik van E10 benzine. Het is zodoende erg onwaarschijnlijk dat de oorzaak van het defect in het gebruik van E10 benzine ligt. Onze Automotive Experts hebben tot op heden nog nooit bewijs gezien van motorschade door E10 benzine in auto’s die volgens de fabrikant geschikt zijn voor E10 benzine. Voor het bepalen van uw rechtspositie is het van belang om de oorzaak van het gebrek te kennen. Onderzoek brengt kosten met zich mee die u alleen kunt verhalen als een ander aansprakelijk blijkt te zijn voor de defecte motor.

Voor meer informatie over E5 en E10 benzine, verwijs ik u graag naar onze website.