Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is de betalingstermijn van een Bussgeldbescheid?

Vraag gesteld door Anwb.lid op 3 januari 2017

Beste Anwb experts,

Ik heb eind september 2016 een zeugenfragenbogen ontvangen uit Duitsland. Omdat het mij niet duidelijk was waar het om ging heb ik hierop als reactie een nederlandse brief gestuurd met daarin een vraag om vertaling van de brief op grond van artikel 6 van de EVRM.

Vervolgens heb ik een soort van vertaling gekregen van het zeugenfragenbogen waarbij het om een verhoor bleek te gaan. Van deze vertaling klopte niets en deze was incompleet. Nadat ik hierop direct met een tweede brief heb gereageerd gaven zij toe de vertaling middels google translate gedaan te hebben en vonden ze dat ik dit ook maar moest doen. Ook was er bij de reactie op de tweede brief direct een bussgeldbescheid met acceptgiro gevoegd, de brief heb ik begin december 2016 ontvangen.

Op dit Bussgeldbescheid is echter geen betalingstermijn te vinden.

Ik denk dat het om een bekeuring wat betreft afstand gaat, en de oplegging van een maand rijontzegging.

Graag zou ik advies krijgen over wat ik nu moet doen. Of wat in ieder geval de betalingstermijn van het Bussgeldbeschied is.

Volgens mij is iedere Europeese lidstaat verplicht de bekeuring op een degelijke manier naar de taal van de bestuurder te vertalen indien ze deze willen innen.

Met vriendelijke groeten,

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een verkeersovertreding begaan in Duitsland, waarover u een boete heeft ontvangen. U vraagt zich af binnen welke termijn u dient te reageren.

In eerste instantie heeft u een zogenaamde Zeugenfragebogen ontvangen; hierop dient u onder meer de personalia van de bestuurder te vermelden, dit in verband met strafpunten en een eventuele rijontzegging.

Inmiddels heeft u een Bussgeldbescheid ontvangen met een acceptgiro met verzoek tot betaling en opsturen van uw rijbewijs. Normaliter staat in de brief vermeld binnen welke termijn u gevolg dient te geven aan betaling boete, alsmede termijn waarbinnen u ontzegging rijbevoegdheid moet laten ingaan. Wacht hier niet te lang mee, opdat u verdere problemen te voorkomen.

U mag de Bussgeldbescheid ook welmailen, opdat ik voor u kan nagaan binnen welke termijn u gevolg dient te geven aan de opgelegde boete.

Meer informatie over boetes uit Duitsland vindt u op onze website.***

Reactie van Michiel Claesen:

Boete dient binnen veertien dagen na dagtekening brief te zijn voldaan.

Over rijverbod van één maand ontvangt u binnen twee weken een brief waarin instructies staan. Zo zal u een termijn van 4 maanden worden gegund om rijverbod in te laten gaan (4 Monaten frischt).

U kunt uw rijbewijs per aangetekende post toezenden (ontvangt deze vervolgens binnen 2 weken retour met een sticker rijverbod Duitsland erop.
TWeede mogelijkheid is om langs te gaan bij de Bussgeldstelle; wordt ter plekke sticker op rijbewijs geplakt met duur van het rijverbod, welke overigens de dag erna pas in zal gaan.***

Reactie van Corneliamargje:

Wij hebben ook een bussgeldstelle gekregen ivm te dicht op je voorganger rijden. Klopt het dat we kunnen weigeren om te vertellen wie de bestuurder is omdat het de echtgenote van de eigenaar van de auto is. En krijgt dan de eigenaar van de auto de boete? Een boete en rijontzegging is wel erg zwaar. Kan dit kloppen?