Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Klok van auto stuk, oorzaak onbekend

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 april 2019

Sinds een paar weken geeft mijn klok van mijn auto tijdens het rijden vreemde tekens aan. Binnen een paar weken tijd doet de klok het helemaal niet meer als ik de auto in de ochtend start. Alleen in de middag als ik naar huis toe rijdt doet ie het vaak nog wel maar geeft dan vrij vaak vreemde tekens waardoor de gegevens niet betrouwbaar zijn. Bij de garage hebben ze geen idee wat er aan de hand is. De boordcomputer geeft namelijk geen foutmelding. Ik heb mijn auto (Fiat 500) nu 5 jaar en net iets meer van 30.000 km op de teller. Binnen de 2 jaar garantie is de klok al eens vervangen door vage meldingen van de airbag. Waarvan ze ook niet wisten waar het probleem vandaan kwam. De boordcomputer gaf wel een foutmelding maar ze wisten de betekenis ervan niet. Nu binnen 3 jaar is er opnieuw een probleem met de klok maar valt niet meer binnen de garantie dus mag ik de behoorlijk hoge kosten zelf gaan betalen. Ze stellen namelijk voor om de klok te vervangen. En dat terwijl er niet bekent is wat er precies aan de hand is. Ze weten overigens wel te vertellen dat het een bug van Fiat is.

Ik ben het hiermee niet eens. Ik heb de auto nieuw gekocht, niet veel km mee gereden en ben van mening ik als consument meer van Fiat mag verwachten. Probleem is wel dat het steeds erger wordt en ik niet goed in de gaten kan houden of ik moet tanken. Dus er zal op korte termijn iets moeten gebeuren.

Ik zou heel graag willen weten of ik juridische stappen kan ondernemen. Als dat zo is, hoe kan ik dat dan aanpakken. Of heb ik simpelweg pech?

Ik hoop dat u mij verder kan helpen.

Alvast bedankt voor uw moeite

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

De klok van uw Fiat 500 is binnen de 2 jaar garantie vervangen vanwege  storingen.  Nu de auto 5 jaar oud is, zijn er opnieuw problemen met de klok en stelt de garage voor om de klok te vervangen.  U bent van mening dat u de kosten voor deze reparatie niet zou hoeven te betalen en u wilt weten hoe u dit aan moet pakken.

Volgens onze informatie zijn er meer problemen met de klok bij Fiat. Dit geeft de dealer zelf ook toe.  Het is dus een probleem van Fiat.

Conformiteit
Volgens de wet heeft u recht op een deugdelijk product. Dat is een product dat geschikt is voor normaal gebruik. Dit wordt ook wel wettelijke garantie genoemd.  Kunt u aantonen dat het product  niet de eigenschappen  heeft die u op grond van de overeenkomst mocht verwachten dan kunt u van de verkoper herstel of vervanging van het product eisen.
Normaal gesproken zou een klok een autoleven lang mee moeten gaan.  Het onderdeel is niet aan slijtage onderhevig en het probleem kan niet door uw handelen zijn ontstaan.  Er is in dit geval sprake van non-conformiteit.

Meer informatie over klachten na aankoop en het stappenplan vindt u op onze website.