Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto verhuur buitenland

Vraag gesteld door toonkop op 13 mei 2015

Vorige maand heb ik een auto gehuurd in Athene via economycarrentals.com. Via hen kwam ik terecht bij autounion. Op de website van economycarrentals staat dat de auto 'fully protected' is. Er is wel sprake van een 'excess' (betekent volgens mij eigen risico) wat afgekocht kan worden. Omdat ik de ANWB VISA gold card heb, is het niet nodig deze 'excess' af te kopen (voorwaarde is dan wel dat het eigen risico niet meer dan 750 euro bedraagt).

Nu zag ik op de huurovereenkomst van autounion dat de enige dekking 'CDW' is.
De overige mogelijke dekkingen (SCD, FDW, WUG, SCI, FI, PAI) zijn afgewezen (declined). Met name het ontbreken van de FWD baart mij zorgen omdat het voor zover ik weet inhoudt dat ik niet gedekt ben als ik schade heb die ik niet kan verhalen.

Ik heb deze vraag ook telefonisch gesteld aan economycarrentals. Het antwoord was dat de dekking geldt zoals die op de huurovereenkomst van autounion vermeld staat.

Ik zou graag willen weten hoe het zit omdat ik over een paar weken weer naar Athene ga en van plan ben een auto te huren.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft vorige maand een auto gehuurd in Athene en in de huurovereenkomst is opgenomen dat er enkel dekking is voor CDW. CDW (Collision Damage Waiver) is een aanvullende cascoverzekering op (vaak te lage) standaarddekking van de huurauto.

Een casco verzekering van een huurauto keert uit bij schade aan het gehuurde voertuig. Deze casco verzekeringen kennen meestal een aantal uitsluitingen zoals: schade aan het dak, schade aan de onderzijde en schade aan ruiten en banden. Daarnaast is ook vaak uitgesloten de schade die is ontstaan door het rijden op onverharde wegen.

Ook als u het eigen risico van deze casco verzekering afkoopt blijven deze uitsluitingen bestaan. Dat wil zeggen dat de schade aan het dak, schade aan de onderzijde en schade aan ruiten en banden nog steeds niet worden vergoed. Dit is alleen op te lossen met een aanvullende dekking.

Iedere verzekering kan zijn eigen uitsluitingen aangeven in de polis. U moet daarom goed de kleine lettertjes lezen voordat u de auto huurt en de verzekeringen afsluit. Of het verstandig is een aanvullende dekking af te sluiten is afhankelijk van wat u met de huurauto van plan bent. Het huren van een auto is helaas nooit helemaal zonder financiële risico's, maar u kunt ze met deze een aanvullende dekking wel beperken.

Meer informatie over het huren van een auto vindt u op onze website:http://www.anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/verzekering-huurauto