Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Parkeerboete op Ibiza

Vraag gesteld door N.C. op 12 mei 2015

L.S.,

Afgelopen zaterdag kreeg ik een boete binnen voor het parkeren op een laden-lossen plek op Ibiza - Santa Eulalia. De boete is van september 2014 en bedraagt 200 euro! In Nederland is dat 90 euro. Is de hoogte van de boete normaal in Spanje en wat kan ik het beste doen?

Alvast dank voor het advies!

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

In normale gevallen geldt inderdaad dat de boete rond de € 90,- ligt voor foutief parkeren. De reden dat de boete zo hoog uitvalt, heeft te maken met het feit dat er sprake was van parkeren op een plek waar alleen laden en lossen is toegestaan. Wanneer er sprake is van een zogenoemde serieuze overtreding in Spanje, dan geldt er een standaard boetebedrag van maximum € 200,-.

De inning van de verkeersboete kan op  grond van het Europese Kaderbesluit wederzijdse inning van geldelijke sancties aan Nederland worden overdragen. Wanneer bezwaar en beroepstermijnen zijn verstreken wordt de boete onherroepelijk. In dat geval mag de boete overgedragen worden aan het CJIB in Nederland. Het CJIB kan dan de boete innen. Ik raad u aan de boete te betalen om hogere kosten te voorkomen.