Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe regels mbt auto/kinderstoel

Vraag gesteld door wat een onzin! op 17 augustus 2017

Beste heer, mevrouw,

Naar aanleiding van diverse berichten in de media willen we graag meer duidelijkheid wat de nieuwe regels zijn voor de autostoeltjes.

In mei 2016 is onze zoon geboren. Inmiddels is hij bijna 15 maanden. Wij hadden gelezen dat kinderen tot 15 maanden achterwaarts moeten worden vervoerd. Hij wordt dan ook met een autostoel groep 0 achterwaarts vervoerd.

Nu zijn wij op zoek naar een nieuwe autostoel (groep 1) en vragen ons af wat nu de beste koop is, aangezien tevens wordt genoemd dat bijv. in Frankrijk een kind tot 24 maanden achterwaarts moet worden vervoerd en een stoeltje moet voldoen aan i-size regelgeving. De oudere stoeltjes zijn vanaf 2018 verboden om verkocht te worden.

Aangezien onze wens is om meer kinderen te krijgen, vragen wij ons af of wij een oud stoeltje (=gordelbevestiging, zonder isofix), nu nog te koop in de winkel, kunnen blijven gebruiken of dat het uiteindelijk verboden wordt en wij alsnog een nieuw stoeltje moeten aanschaffen met isofix. Momenteel staat dat de stoeltjes wel mogen worden gebruikt, maar niet meer mogen worden verkocht.

Het is voor ons nu onduidelijk wat de concrete regels zijn/gaan worden omtrent autostoeltjes.

Hopende op een spoedige reactie.
Seth Geenen

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Aangezien het momenteel onduidelijk voor u is welke regels er gelden omtrent autostoeltjes wilt u daarover meer duidelijkheid.

Het klopt dat er per dit jaar belangrijke veranderingen doorgevoerd zijn en worden wat betreft kinderveiligheid in de auto.

In Nederland kennen we twee regelgevingen op het gebied van kinderveiligheid in de auto: i-Size (R129) en R44-04. Beide EU-regelgevingen voor autostoeltjes zijn geldig en bestaan op dit moment naast elkaar. In 2017 wordt de Europese wetgeving over autostoeltjes gewijzigd, met gevolgen voor de bestaande norm R44/04 en de meer recente norm R129 (i-Size).

R44-04 – Januari 2017
Geen nieuwe zitverhogers zonder rugleuning voor kinderen kleiner dan 125cm

In de toekomst zullen kinderen die korter zijn dan 125 cm. niet meer vervoerd mogen worden op een zitverhoger zonder rugleuning. De eerste stap in deze wetswijziging is een verbod op de ontwikkeling van nieuwe zitverhogers zonder rugleuning voor kinderen kleiner dan 125 cm. door fabrikanten. Oudere modellen autostoeltjes zonder rugleuning (zitverhogers) voor kinderen kleiner dan 125 cm blijven nog slechts voor beperkte tijd beschikbaar bij de babyspeciaalzaak of internet.

Bij kinderautostoelen met een rugleuning kan de gordel beter over de schouders van het kind worden geplaatst, daarnaast zijn kinderen beter beveiligd tegen aanrijdingen van de zijkant.

R129 (i-Size) – Zomer 2017
De implementatie van fase 2

Sinds eind 2013 is de eerste van de drie fasen van R129, ook wel i-Size genoemd, van kracht voor autostoeltjes voor kinderen vanaf de geboorte tot 105 cm. Vanaf zomer 2017 zal de tweede fase van R129 worden geïmplementeerd.

Deze tweede fase van de wetgeving heeft invloed op autostoeltjes voor kinderen die langer zijn dan 100 cm. Vanaf de zomer van 2017 kunnen er ook kinderautostoeltjes op de markt worden gebracht die voldoen aan de R129 (i-Size) wetgeving.

Net als het geval was bij de eerste fase van R129, zijn de testen en criteria aanzienlijk verbeterd ten opzichte van R44/04 door het gebruik van nauwkeurigere testdummy’s en door het uitvoeren van zijdelingse botsproeven naast de al bestaande frontale botsproeven.

Daarnaast worden R129 kinderautostoeltjes geclassificeerd op lengte en niet op gewicht. Omdat ouders de lengte van hun kind vaak beter kennen dan het gewicht van hun kind, is de keuze voor de juiste en dus veilige autostoel gemakkelijker.

Wanneer fase 2 van R129 ingaat, zal R44-04 hier voorlopig naast blijven bestaan. Er zullen dus kinderautostoeltjes op de markt verkrijgbaar zijn die voldoen aan de bestaande R44-04 wetgeving en kinderautostoeltjes die voldoen aan de nieuwe en strengere R129 wetgeving.

In Nederland is het verplicht om kinderen tot 135 cm te vervoeren met een autostoel, in sommige andere Europese landen (zoals Duitsland) is dit zelfs 150 cm. Zorg er voor dat je je goed informeert voordat je naar of door deze landen reist.

Bron: maxi-cosi.nl

Op onze website vindt u op onze landeninfomatiepagina per land de geldende regels. Verder zijn er steeds meer goede autostoeltjes te koop. Zoals u wellicht weet voert de ANWB (samen met Europese zusterclubs) autostoeltjestests uit. Op onze website vindt u alle resultaten en testprocedures.