Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

mag je in een camper bouwjaar 1984 zonder gordels rond de tafel zitten? in Duitsland en Tjechie?

Vraag gesteld door Freerk Jan op 24 april 2015

Het betreft 4 personen rond de tafel, bestuurder en bijrijder hebben wel gordels.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert


Het antwoord op uw vraag of het in Italië en Tsjechië toegestaan is om in een camper uit 1984, zonder gordels om de tafel te zitten, moet ik u helaas vooralsnog schuldig blijven. Uiteraard zullen we ons uiterste best doen desbetreffende informatie boven water te krijgen/

Onderstaand treft u alvast onze algemene informatie aan ter zake `vervoer in camper`

Vervoer in kampeerauto

Tijdens het rijden mogen alleen zitplaatsen worden gebruikt die daarvoor zijn bedoeld. Welke zitplaatsen zijn dat en is een autogordel verplicht?
Hoeveel zitplaatsen?

Op het kentekenbewijs van een nieuwere kampeerauto staat hoeveel zitplaatsen hij heeft. Deze plaatsen zijn voorzien van gordels. Dan is het simpel: zitplaatsen met gordels mogen gebruikt worden tijdens het rijden, andere plaatsen niet. In oudere kampeerauto's staat het aantal zitplaatsen niet op het kentekenbewijs. Daar mogen tijdens het rijden alle zitplaatsen worden gebruikt die gordels hebben. Oudere campers kunnen zitplaatsen hebben waarop geen gordels zitten, maar die wel bedoeld zijn voor gebruik tijdens het rijden. Dat was destijds niet verplicht.
Gordelplicht

Of en waar gordels aanwezig moeten zijn, hangt af van de leeftijd van een auto, en bij een kampeerauto ook nog van de vraag of hij is gebaseerd op een personenauto of op een bedrijfsauto (dat is te zien aan het kenteken). De regeling is te ingewikkeld om hier weer te geven, meer informatie is te vinden op de website van de rijksoverheid. Daar staat een schema voor welke plaatsen in welke kampeerauto's gordels vereist zijn.

> www.rijksoverheid.nl
Vervoer van personen zonder gordel?

Het uitgangspunt volgens de Nederlandse wet: Bestuurders van een motorvoertuig en hun passagiers maken gebruik van de voor hen beschikbare autogordel. Zijn er dus plaatsen met autogordel, gebruik die dan zoveel mogelijk. Nog een wetsregel: Er mag slechts één passagier per gordel.
Buitenland

In het buitenland kunnen de regels afwijken van die in Nederland. Uitgangspunt: waar in een auto een gordel moet zitten, gelden de Nederlandse eisen. Voor het gebruik van de gordels gelden dan de buitenlandse voorschriften.
Advies

Op iedere zitplaats met gordel vervoer je maximaal één passagier. Maak gebruik van iedere aanwezige gordel. Vervoer met gordel is natuurlijk veel veiliger dan zonder. Kinderen tot 3 jaar mogen nooit zonder goed bevestigd kinderzitje vervoerd worden.