Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen bij mankementen die na aankoop van auto zichtbaar worden

Vraag gesteld door rscheepens op 20 juni 2016

2 weken geleden heb ik een auto gekocht waarbij ik ook 3 maanden beperkte garantie kreeg (garantie op motor + versnellingsbak, exclusief arbeidsloon).
Zodra ik eenmaal op de snelweg reed na de aankoop ging het motorlampje branden. Hierop terug naar de garage en bleek de bobine kapot. Deze werd vervangen en op de terugweg (na 25 km) begon het lampje weer te branden en kwam ik stil te staan. ANWB wegenwacht heeft mij toen tijdelijk op weg geholpen (na uitlezen bleek storing op de motor en bobine al doorgevonkt). Daarna weer een nieuwe bobine gekregen maar motorlampje ging weer branden. Na uitlezen bleek de EVR (Electronic Valve Regulation) kapot te zijn. De garage is van mening dat dit niet onder garantie valt omdat dit electrisch zou zijn. Nu ben ik van mening dat dit een motoronderdeel is (net zoals mijn vaste garage monteur). De enige oplossing die na lang zeuren is geboden, is een onderdeel van de sloop halen.
Daarbij kwam ik er later achter, toen de auto op een brug stond, dat de uitlaat onprofessioneel is gelast en er meerdere originele rubbers ontbreken.
Naar mijn idee is de verkoper hierin nalatig en heeft mij een ondeugdelijke auto verkocht. Helaas is deze niet bereid in reële oplossingen mee te denken. Wat zijn hierin mijn rechten en welke stappen zou ik kunnen ondernemen? (De garage zit helaas niet aangesloten bij de Bovag en ik had ten tijde van de aankoop nog geen rechtsbijstand).

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft twee weken geleden een auto gekocht, die al snel problemen gaf. De EVR bleek defect, de garage heeft deze vervangen, maar nu blijkt dat de uitlaat onprofessioneel is gelast.

Conformiteit

Los van de garantie die is afgesproken, is er ook sprake van een soort wettelijke garantie: ook wel conformiteit genoemd. De auto moet voldoen aan de verwachtingen die u ervan op grond van de overeenkomst van mocht hebben. Deze verwachtingen hangen onder andere af van het bouwjaar, kilometerstand, koopprijs, mededelingen verkoper. Ook geldt er bij de koop van een tweedehands auto dat u als koper een vergaande onderzoeksplicht heeft. Dit betekent dat u in ieder geval een proefrit met de auto maakt.

Ik heb verder geen informatie over de auto, de koopprijs, kilometerstand, maar ik raad u aan de verkoper aan te spreken. Dit kunt u het beste schriftelijk doen.

U kunt ook een keuring laten uitvoeren door een keuringsstation van de ANWB. Op deze manier krijgt u een goed beeld van de werkelijke technische staat van de auto.

Het lastige in deze is dat de garagist niet is aangesloten bij de BOVAG, als hij verder weigert mee te werken, dan moet u een juridische procedure starten.

Meer lezen over klachten na aankoop.